Slovensku nehrozí teroristický útok, tvrdí rezort obrany

Akékoľvek informácie týkajúce sa ohrozenia zabezpečenia obrany Slovenska Vojenské spravodajstvo dôsledne analyzuje a vyhodnocuje.

26.11.2015 19:06
IS, video Foto:
Na videu organizácie Islamský štát sa objavil zoznam vlajok štátov (aj SR), ktoré radikálni islamisti zaradili do nepriateľskej „koalície diablov".
debata (6)

V súvislosti s videom, v ktorom tzv. Islamský štát (IS) zaradil Slovensko do „koalície diablov" to uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Podľa propagandistického videa tvorí túto koalíciu 60 krajín – členské krajiny NATO, arabské krajiny, ale aj Irán, Rusko či Čína. Ako zdôraznila hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová, vo všeobecnosti možno povedať, že Slovensku nehrozí teroristický útok a patríme medzi krajiny s najnižším – základným stupňom ohrozenia.

Ako dodala Balleková, v súvislosti s bezpečnostnými hrozbami už rezort obrany aj ministerstvo vnútra prijali opatrenia. Ako spresnila hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová, navýšili sa policajné hliadky na uliciach, ale rezort chce zvýšiť aj personálne počty tých tímov, ktoré sa zaoberajú protiteroristickými opatreniami, ako je napríklad Lynx komando. „Plánujeme aj spoločné hliadky vojakov s policajtmi, na čo budú vycvičení vojaci 5. pluku špeciálneho útvaru v Žiline," pripomenula.

Pokiaľ ide napríklad o ochranu našich zastupiteľských úradov v zahraničí, podľa hovorcu ministerstva zahraničných vecí Petra Stana, v spolupráci s bezpečnostnými zložkami Slovenska a hostiteľskej krajiny situáciu vyhodnocujú a prijímajú potrebné opatrenia, ktoré však z bezpečnostných dôvodov nemôžu špecifikovať. Ako dodal rezort diplomacie, „nepriateľom fanatikov a extrémistov z tzv. Islamského štátu je ľudstvo a civilizovaný svet ako taký. Slovensko je súčasťou civilizovaného sveta a vyznáva hodnoty humanizmu, takže je zjavné, že stojí na opačnej strane ako krvilační fanatici".

Teroristická organizácia Islamský štát údajne zaradila vo svojom najnovšom propagandistickom videu Slovensko do „koalície diablov". Video zverejnilo mediálne centrum IS Al-Haját, pravosť záznamu nie je zatiaľ overená. „Koalíciu diablov", ktorej IS hrozí, tvorí 60 krajín – ich vlajky sa objavili vo videu trvajúcom štyri minúty a 13 sekúnd. Ide o arabské krajiny, členské štáty NATO, ďalej Irán, Rusko, Čínu a ďalšie krajiny.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #bezpečnosť