Vláda schválila novú protiteroristickú legislatívu

Vláda na mimoriadnom zasadaní schválila novely viac ako 15 rôznych zákonov vrátane novely ústavy. Informoval o tom premiér Robert Fico.

27.11.2015 12:36
Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico ohlásil novú protiteroristickú legislatívu.
debata (64)

Legislatívna úprava reaguje na potrebu posilnenia bezpečnostnej situácie po posledných teroristických útokoch islamských radikálov. Premiér dal návrh, aby všetky legislatívne návrhy parlament prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní už v nasledujúcom týždni.

Fico pripomenul, že vláda vidí jasnú súvislosť medzi migráciou a terorizmom. „Je evidentné, že niekoľko páchateľov teroristických útokov v Paríži prišlo do Európy tzv. balkánskou cestou,“ povedal Fico. Zmienil sa opätovne aj o odmietaní kvót na prijímanie utečencov, ktoré vláda považuje za nezmyselné.

Ťažiskovými v balíku protreroristickej legislatívy je zmena Ústavy SR a Trestného zákona. V Ústave by sa mali predĺžiť lehoty pre obmedzenie osobnej slobody v prípade podozrení z terorizmu. Lehota na vzatie do väzby podozrivého z terorizmu by sa mala predĺžiť z maximálne piatich na desať dní.

Premiér upozornil aj na zavedenie obligatórnej väzby, keď súd bude môcť zobrať osobu obvinenú z trestného činu súvisiaceho z terorizmom bez uvedenia dôvodov, dodal. Prijímajú sa aj viaceré opatrenia na ochranu svedkov.

Vláda schválila aj novely upravujúce právomoci polície a spravodajských služieb. V prípade polície sa rozšíria dôvody na zaistenie osôb, predĺži sa lehota na ich zaistenie a rozšíria sa oprávnenia na prehliadky dopravných prostriedkov. Rozšíria sa aj opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti v hromadnej doprave a pri uzatváraní verejne prístupných miest, keď dôjde k ohrozeniu teroristickým trestným činom. Navrhujú aj úpravu použitia špeciálnych technických vecí pri zásahoch. Vojenské spravodajstvo dostane vo vzťahu k boju proti terorizmu také opatrenia, aké má SIS.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #protiteroristický zákon