Slovensko vyšle vojakov do Mali

Slovensko vyšle vojakov do Mali. Na návrh ministerstva obrany vláda schválila vyslanie maximálne päť vysokošpecializovaných vojenských expertov do výcvikovej misie European Union Training Mission Mali (EUTM MALI). Vyslaní budú na pol roka.

27.11.2015 13:01
debata (27)

Slovensko tak reaguje na francúzsku požiadavku. Po teroristických útokoch v Paríži požiadali Francúzi partnerov o podporu prostredníctvom zapojenia sa do operácií EÚ a OSN v citlivých regiónoch sveta. S vyslaním vojakov musí súhlasiť aj Národná rada SR.

„Na základe požiadavky francúzskej strany vyšleme do Mali mentorský tím zameraný na poradenstvo a výcvik. Tento príspevok je zároveň aj vyjadrením solidarity s francúzskymi partnermi a napĺňaním európskych a demokratických hodnôt," povedal minister obrany SR Martin Glváč. O presných podmienkach nasadenia slovenských vojakov ešte rokujú s francúzskou stranou.

Bezpečnostná situácia v Malijskej republike zostáva napriek podpisu mierovej dohody z polovice roka 2015 krehká, čo potvrdzuje minulotýždňový teroristický útok na hotel v hlavnom meste Bamako. Tento medializovaný útok je len jedným z mnohých útokov v krajine, uvádza sa v materiáli. Dodržiavanie mierovej dohody a stabilizácia bezpečnostnej situácie v krajine si vyžaduje aj medzinárodnú podporu.

EUTM MALI pôsobí v krajine od roku 2013 na základe mandátu Bezpečnostnej rady OSN a zameriava sa najmä na podporu štátnych orgánov. V misii pôsobia vojaci z 23 krajín vrátane Francúzska, Španielska, Nemecka, Belgicka, Veľkej Británie, Česka, Poľska, Talianska, Švédska či Fínska.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #Mali