Čislák odstúpi, ak budú nižšie platy zdravotníkov

Ak sa nájde zdravotný pracovník, ktorý bude mať od budúceho roka nižší plat ako v súčasnosti, minister zdravotníctva Viliam Čislák vo februári odstúpi z funkcie. Minister Čislák to vyhlásil v piatok na brífingu.

27.11.2015 14:07 , aktualizované: 15:20
Viliam Čislák Foto: ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák.
debata (46)

„Chcem opätovne vyzvať sestry, aby naozaj neverili klamstvám predstaviteľov odborových organizácií, že im mzdy klesnú. Vyzývam ich, aby navštívili svojho riaditeľa alebo najlepšie osobné oddelenie, kde im budú predkladané, a v týchto dňoch sú pripravované platové dekréty, ktoré budú platiť od 1. januára 2016. Žiadna sestra, žiadny zdravotnícky pracovník nebude mať mzdu nižšiu, ako je teraz,“ ubezpečil minister.

Prečítajte si glosu Petra Javůrka Výpovede.

Výpoveď podalo ďalších 382 sestier z Prešova

Po viac ako 200 výpovediach sestier a pôrodných asistentiek vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline, v piatok podalo výpovede 382 sestier vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove (FNsPP). Čislák vníma celú akciu sestier ako politicky motivovanú.

„Šéfka odborovej organizácie Kavecká sa netají tým, že má politické ambície, chce kandidovať za stranu, aby bola poslankyňa v Národnej rade SR,“ podotkol šéf rezortu zdravotníctva. Čislák tiež upozornil na to, že sestry v prešovskej nemocnici nemajú problém priamo s nemocnicou, ale chcú celoslovensky podporiť ostatné sestry.

Ministerstvo podľa Čisláka momentálne analyzuje situáciu v oboch nemocniciach. „Pripravujeme model taký, ktorý v každom prípade nesmie ohroziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ povedal. V extrémnych prípadoch pripustil minister zlučovanie oddelení.

Sestry začali podávať výpovede 25. novembra tohto roka vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline. Podávanie výpovedí naštartovalo schválenie novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti parlamentom. Ministerstvo zdravotníctva podľa OZ SaPA po trojročných rokovaniach nezapracovalo do novely žiadnu požiadavku.

„Ministerstvo zdravotníctva ignorovaním požiadaviek sestier spôsobilo, že sestry sú zahnané do kúta. V súčasnosti sestry bojujú za zachovanie povolania sestier ako súčasti slovenského zdravotníctva. Nový zákon z dielne ministerstva zdravotníctva ich odtiaľ vyháňa," dodala Kavecová.

OZ SaPA trvá na svojich požiadavkách, a to zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež zvyšovať základnú zložku mzdy v súlade so zvyšovaním odpracovaných rokov v praxi.

Spomínaný zákon podľa odborového združenia spôsobí len zvyšovanie nezáujmu o povolanie sestry v slovenskom zdravotníctve, ktoré je aj tak na nízkej úrovni. V kombinácií s nedostatkom počtu sestier je zákon z dielne ministerstva zdravotníctva likvidačný pre sestry na Slovensku a pre slovenské zdravotníctvo.

Hovorkyňa FNsPP Renáta Cenková potvrdila, že vedenie nemocnice prijímalo výpovede zdravotných sestier od ranných hodín. „Výpovede sme prevzali a situáciu analyzujeme. Stanovisko vydáme popoludní," informovala hovorkyňa. Evidenčný stav zamestnancov nemocnice na pracovnej pozícii zdravotná sestra a pôrodná asistentka bol podľa Cenkovej k 31. októbru 1 018 zamestnancov.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #výpovede sestier