Kažimír: Keď ide o vlastnú košeľu, bývajú kolegovia z justície aktívni

Minister financií Peter Kažimír by bol potešený, keby boli všetci občania Slovenska na našich súdoch takí úspešní, ako sú naši sudcovia. Šéf rezortu tak reagoval na rozhodnutie Ústavného súdu SR zo stredy 25. novembra o protiústavnosti zmrazenia platov sudcov pre rok 2015.

27.11.2015 16:27
Peter Kažimír Foto: ,
Minister financií Peter Kažimír
debata (35)

„Ak hovoríme o finančnom krytí, sudcovia nemusia mať žiadne obavy, pretože ostatní ústavní činitelia sa poskladajú,“ povedal po mimoriadnom zasadnutí vlády. Zmrazenie platov ústavných činiteľov bez sudcov a prokurátorov znamená podľa neho pozitívny dopad na rozpočet vyše troch miliónov eur, takže za tento a budúci rok to akurát vykryje odmrazenie platov našich sudcov. „Takže pán prezident, poslanci NR SR i členovia vlády sa v rozpočte poskladajú na to, aby sme mohli našim sudcom doplatiť platy,“ poznamenal.

Ako Kažimír pokračoval, rozsudok ešte nikto nevidel, takže to ministerstvo spravodlivosti bude musieť na konci dňa spracovať, požiada o rozpočtové opatrenia a následne to bude rezort financií riešiť. Na rozsudky od súdov sa podľa jeho slov čaká niekedy celé mesiace, v tomto prípade to možno bude za pár dní. „Keď ide o vlastnú košeľu, tak bývajú naši kolegovia z justície veľmi aktívni,“ povedal minister financií. Ako dodal, „ak by som sa mal vôbec k justícii a k financovaniu týchto oblastí vyjadriť, tak treba povedať, že keby Slovensko každý rok neprehrávalo na slovenských súdoch milióny eur, tak by sa justícia mohla mať úplne inak, a takto sa majú úplne inak niektorí iní“.

Na Ústavný súd SR sa s podaním obrátila predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková. Ako uviedla v reakcii pre agentúru SITA, stredajšie rozhodnutie ústavného súdu víta. Argumentovala, že podľa ústavného zákona v roku 2014 neboli splnené kritériá tzv. dlhovej brzdy, na základe ktorých by SR bola povinná zasahovať úspornými opatreniami do ekonomiky štátu, a od roku 2012 rastie nominálna priemerná mzda pracovníka v národnom hospodárstve a pozitívny stav je prognózovaný aj pre rok 2015, keď rastú mzdy pracovníkov a klesá aj nezamestnanosť. Bajánková v tejto súvislosti poukázala aj na skutočnosť, že zásah do materiálneho zabezpečenia sudcov garantovaného zákonom nesmie byť výrazom svojvôle zákonodarcu, ale musí vychádzať zo zásady proporcionality a byť odôvodnený výnimočnými okolnosťami, napríklad zlou finančnou situáciou štátu.

Sudcovia mali platy zmrazené aj v roku 2013 a 2014. Podanie sa týkalo len zmrazenia platov v roku 2015. Podľa odhadov ministerstva spravodlivosti rozmrazenie tohtoročných platov si vyžiada šesť miliónov eur.

Na budúci rok parlament schválil zmrazenie platov poslancov, prezidenta, premiéra, členov vlády či predsedu a podpredsedov kontrolného úradu, platov sudcov a prokurátorov sa zmrazenie netýka. Minister financií Peter Kažimír uviedol, že sa chceli vyhnúť napadnutiu zmrazovania platov na ústavnom súde. Budúcoročné zmrazovanie platov ústavných činiteľov by malo priniesť úsporu 3,06 mil. eur.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #platy sudcov