Bol to najteplejší rok, nie však pre Slovensko

Celý december je ešte pred nami, ale už teraz môžeme povedať, že tento rok bol v celosvetovom meradle najteplejším v histórii. Slovensko však bude výnimkou, pre nás bol rekordne horúcim vlaňajší rok.

28.11.2015 06:00
zima, počasie, chladno Foto: ,
Oteplenie je v týchto dňoch cítiť aj v centre hlavného mesta.
debata (5)

„Asi ten minuloročný rekord neprekonáme, pretože teraz sa na konci novembra ochladilo a október bol tiež asi o dva stupne chladnejší ako vlani. Keď som analyzoval obdobie od januára do septembra tohto roku, tak viedol rok 2015 pred rokom 2014. Ale chladnejší október a november situáciu zmenili a podľa všetkého to december asi nezachráni, nehovoriac o tom, že aj december bol v roku 2014 veľmi teplý,“ vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Prakticky vo všetkých mesiacoch boli teplotné podmienky nadnormálne, ale boli aj výnimky, napríklad október, ten bol na úrovni dlhodobého normálu. Teraz záleží na tom, ako sa bude vyvíjať počasie a teplotné podmienky v decembri, to rozhodne, v akom poradí medzi najteplejšími rokmi skončí na Slovensku rok 2015.

Ochladenie, ktoré prišlo tento mesiac, bolo dosť citeľné a prinieslo celkom zaujímavé mrazy. Teplota vzduchu klesla v niektorých údoliach a kotlinách až na mínus 15 stupňov. Ale teraz už cítiť, že sa oteplilo a na budúci týždeň by sa oteplenie malo prejaviť ešte výraznejšie. Vrátime sa do stavu, aký tu bol na konci druhej októbrovej dekády. Ak na budúci týždeň zasvieti slnko, môže príjemne prekvapiť.

„Pri slnečnom svite môže teplota vzduchu dosiahnuť v niektorých dňoch hodnoty aj desať stupňov Celzia. A výrazne by mali ustúpiť nočné a ranné mrazy. Takže začiatok decembra vyzerá dosť optimisticky – teda pre ľudí, čo nemajú radi zimu. Ale aj tí, čo chcú lyžovať, si zrejme prídu na svoje, pretože lyžiarske strediská teraz využili obdobie, keď mrzlo, a začali vyrábať technický sneh. Takže zrejme jedni aj druhí si prídu na svoje,“ predpokladá Faško.

Či budú Vianoce na ľade, alebo na blate, o tom sa dá zatiaľ len špekulovať. Prognózne modely sa niekoľkokrát denne obnovujú a výstupy sa od jedného k druhému dosť menia. To znamená, že je zatiaľ dosť nejednoznačné, čo sa bude diať po 10. decembri.

Prvý decembrový deň v histórii už dosť prekvapil. V roku 2009 priniesol v Beluši pri Púchove teploty až 15,9 stupňa Celzia a v roku 1973 v Ratkovej pri Revúcej mráz mínus 24,2 stupňa. Najvyššia výška novej snehovej pokrývky bola 1. decembra 1976, keď na meteorologickej stanici Muráň – Veľká Lúka namerali 26 centimetrov. Rekordnou celkovou snehovou pokrývkou je 195 centimetrov v roku 2007 na meteorologickej stanici Lomnický štít. V nižších polohách bola najvyššia celková snehová pokrývka zaznamenaná v Oravskej Lesnej, a to 50 centimetrov v roku 1955.

Ako bude?

Sobota - Oblačno až zamračené, na východe dážď so snehom alebo dážď, na severe aj sneženie. Denná teplota 1 až 6 stupňov.
Nedeľa - Od západu oblačno až zamračené, popoludní občasný dážď, od 600 metrov aj sneženie. Denná teplota 1 až 6 stupňov.
Pondelok - Oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď, v noci od 600, cez deň od 1 000 metrov sneženie. Denná teplota 3 až 8 stupňov, na juhozápade okolo 10 stupňov.
Utorok - Oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď, od 1 300 metrov sneženie. Denná teplota 5 až 10 stupňov, na juhozápade okolo 12 stupňov.
Streda - Veľká, postupne zmenšená oblačnosť, najmä na severe a východe lokálne slabé zrážky. Denná teplota 8 až 13 stupňov, na severe miestami okolo 6 stupňov.
Štvrtok - Jasno až polooblačno, v nižších polohách hmla alebo nízka oblačnosť. Denná teplota 7 až 12 stupňov, na severe okolo 5 stupňov. Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #teplo #zima