Nové meno pre Starý most. Je v tom politika?

Zostane Starý most aj po rekonštrukcii Starým? Aj keď bude de facto najnovším mostom cez Dunaj v Bratislave? Polemika na túto tému je rozbehnutá.

29.11.2015 17:00
Starý most Foto: ,
Jedna z dominánt Bratislavy mala doteraz štyri historické názvy: Most Františka Jozefa I., Most M. R. Štefánika, Most Červenej armády a Starý most.
debata (114)

S nápadom premenovať premostenie, ktoré by aj s novou traťou električky malo byť v decembri hotové, prišli štyria mestskí poslanci Mostu-Híd. Navrhli usporiadať na webovej stránke mesta on-line anketu, kde by o prípadnej zmene rozhodli sami Bratislavčania. O jej vyhlásení má v najbližších dňoch rozhodnúť kultúrna komisia mesta.

Podľa poslancov iniciátorov by sa však v ankete malo vyberať len zo štyroch doterajších historických názvov tejto mestskej dominanty: Most Františka Jozefa I., Most M. R. Štefánika, Most Červenej armády a Starý most. Preto táto ich aktivita v období krátko pred parlamentnými voľbami vyvoláva aj politické pochybnosti.

„Most bude v decembri, hádam, definitívne hotový a zaslúži si zamyslenie nad tým, či má alebo nemá zostať Starým mostom. Či mu nevrátiť niektorý z jeho historických názov, ktorý by možno aj viac Bratislavu zviditeľnil,“ zdôvodňuje návrh Iveta Plšeková z poslaneckého klubu Mostu-Híd.

„Oba najstaršie názvy sú mi sympatické. Aj v Prahe je Štefánikov most, neviem, prečo by nemohol byť aj v Bratislave, je to adekvátne hlavnému mestu,“ tvrdí ďalší iniciátor, poslanec Ján Buocik.

Mestský poslanec Mostu-Híd Rastislav Žitný však bude v marci kandidovať do „veľkého“ parlamentu. Každé zviditeľnenie, navyše pri riešení jednoduchého problému, by mu mohlo vyniesť politické body. Rovnako ako aj samotnému Mostu-Híd, ktorý, keby sa mu podarilo vrátiť mostu v Bratislave monarchistický názov, nepochybne by pritiahol mnoho voličov konkurenčnej SMK. „Takéto zámery dôrazne vylučujem,“ vyjadril sa včera pre Pravdu Žitný. Najstarší pevný most cez Dunaj na slovenskom území sa najskôr volal Most Františka Jozefa I. Sám rakúsky cisár a uhorský kráľ vtedajšej CK monarchie sa po ňom osobne poprechádzal 31. decembra 1889, deň pred oficiálnym otvorením pre dopravu. Z tohto premostenia dodnes zostalo ešte niekoľko pilierov.

Mimochodom, druhým dunajským mostom na našom území bol v roku 1892 dostavaný Alžbetin most v Komárne, pomenovaný podľa panovníkovej manželky, známej cisárovnej Sissi. A ako tretí v roku 1895 dokončili Most Márie Valérie v Štúrove, nazvaný po dcére panovníckeho páru. Oba tieto mosty sa rovnako volajú dodnes a obnovenie celej postupnosti by mohlo povzbudiť iredentistov a vyvolávačov starých čias.

Po rozpade monarchie a vzniku prvej ČSR ľudia bratislavský most volali prosto dunajský. Až 28. októbra 1934 ho pomenovali po generálovi M. R. Šefánikovi. Po druhej svetovej vojne sa zase stal Mostom Červenej armády, keďže jej vojaci ho narýchlo obnovili po tom, čo ho v apríli 1945 zborilo ustupujúce nemecké vojsko. V roku 1950 vedľa cestného mosta dokončili súbežný železničný most, ktorý fungoval do roku 1983. Časť sovietskej „dočasnej“ oceľovej konštrukcie však slúžila až do definitívnej odstávky mosta z dopravy pre katastrofálny technický stav v decembri 2013, po ktorej sa začala jeho súčasná rekonštrukcia. Napokon, v porevolučnej vlne premenovávaní v roku 1990, sa mestskí poslanci zhodli na názve Starý most. Podľa Vladimíra Segeša z Vojenského historického ústavu je toto meno pre most aj aktuálne najvhodnejšie a nijaké nové mu netreba. „Som za ponechanie názvu Starý most,“ hovorí Segeš. „Je to most naozaj najstarší, Bratislavčania majú jeho názov zažitý a každé z tých historických pomenovaní je časovo obmedzené. Vplyv doby nemožno nasilu vnášať do súčasnosti,“ myslí si historik.

Ani mestský poslanec Ján Budaj (Bratislavský klub) nevidí žiadnu nelogickosť v tom, že by sa najnovší bratislavský most ďalej mal volať Starý. „Parížania majú od 16. storočia najstarší most Pont Neuf – Nový most. Prečo by sme v Bratislave pre zmenu nemohli mať najnovší most s názvom Starý?“ pýta sa Budaj. Výhradu má aj k ankete, ktorou sa má nový názov vyberať. „Pre cyklomost v Devínskej Novej Vsi si ľudia takto z recesie vybrali meno Chucka Norrisa,“ pripomenul. „Predovšetkým však,“ zdôrazňuje poslanec, „je hľadanie nového mena pre most pre Bratislavčanov iba pseudoproblémom, ktorý ich, vzhľadom na iné, ozajstné problémy, vôbec netrápi,“ mieni Budaj.

Mestská komisia však môže predložiť aj celkom iné návrhy na premenovanie Starého mosta. Napríklad Matica slovenská ho žiada nazvať Mostom Ľudovíta Štúra, čo by bolo symbolické vzhľadom na končiaci sa rok dvestého výročia narodenia tohto slovenského politika.

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Starý most