Fico: Žalobu pre kvóty podáme tento týždeň

Slovensko podá žalobu pre kvóty v priebehu tohto týždňa. Vyhlásil to predseda vlády Robert Fico. Ako uviedol, informoval o tom aj svojich partnerov z Visegrádskej štvorky pred summitom EÚ-Turecko v Bruseli.

30.11.2015 09:29
Robert Fico Foto: ,
Premiér a predseda Smeru Robert Fico.
debata (51)

O tomto kroku sa predseda vlády plánuje rozprávať aj s novou poľskou premiérkou Beatou Szydlovou vo štvrtok v Prahe na schôdzke V4. Ešte pred tým by sa touto otázkou mala v stredu zaoberať vláda.

„Veľmi pozorne sledujem vyjadrenie novej poľskej vlády, ako aj maďarskej vlády, že sú pripravení o týchto otázkach hovoriť,“ uviedol premiér. Maďarský parlament nedávno odobril takýto postup ich vláde. Naopak, český premiér Bohuslav Sobotka informoval, že Česko sa k žalobe nepripojí, pretože by to oslabilo ich pozíciu v Európskej únii. Žalobu je možné podať najneskôr do 18. decembra.

Podanie žaloby na Súdny dvor v Luxemburgu predseda vlády oznámil deň po tom, čo ministri vnútra väčšinovým hlasovaním odsúhlasili prerozdelenie migrantov. Tí tento krok aj napriek nesúhlasu Slovenska, Česka, Maďarska, Rumunska schválili v utorok 22. septembra. Podľa Fica toto rozhodnutie nemôže fungovať a odmieta ho zaviesť do praxe.

Premiér v stredu 23. septembra uviedol, že si je vedomý, že sa vystavujeme procesu infringement (porušenie nariadenia, zákona, dohody). Zároveň upozornil na to, že je tu vážny rozpor v principiálnej otázke o fungovaní EÚ a o tom, či je možné prijímať takéto rozhodnutia „diktátom väčšiny“.

Každý členský štát má právo napadnúť žalobou právny akt EÚ, o ktorom sa domnieva, že z hmotného alebo procesného hľadiska porušuje právo EÚ, vysvetlila vtedy zástupkyňa SR pred súdmi EÚ Beatrix Ricziová.

Slovensko podá žalobu na Súdny dvor v Luxemburgu podľa čl. 263 Zmluvy o fungovaní EÚ. Slovensko už takto podalo štyri žaloby. Členské štáty bežne podávajú žaloby proti právnym aktom inštitúcie EÚ, ide o bežný postup, dodala.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #žaloba #utečenci #povinné kvóty