Richter: Najvydarenejší bol projekt zamestnávania mladých

Počas deviatich rokov trvania priniesol 1 563 projektov zamestnanosti. Podporil vznik asi 87-tisíc pracovných miest, pozitívne sa dotkol 1,4 milióna ľudí.

30.11.2015 18:22
Ján Richter Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.
debata (5)

Aj vďaka nemu sa už celkovú mieru nezamestnanosti na Slovensku podarilo znížiť pod 11 percent, čo znamená menej ako 300-tisíc ľudí bez práce.

Takto v pondelok minister práce Ján Richter prezentoval výsledky končiaceho sa operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Ocenil, že eurofondy z programu sa podarilo vyčerpať takmer na 90 percent a vyslovil presvedčenie, že sa využili účelne a zmysluplne. „Napríklad v oblasti, ktorá sa týka zamestnanosti, sme až na 99 percentách,“ konštatoval minister.

Najvyššie Richter vyzdvihol projekt zamestnávania mladých, vďaka ktorému sa od roku 2012 podarilo vytvoriť 13-tisíc nových pracovných príležitostí pre ľudí do 29 rokov. Za tri a pol roka tak pomohol znížiť nezamestnanosť v tejto rizikovej skupine z 34,9 na 23,7 percenta, pričom viac ako 86 percent zapojených si prácu udržalo aj po tom, čo ich zamestnávatelia prestali čerpať motivačné dotácie. „Prijali sme výzvu EÚ, že každý mladý človek by po štyroch mesiacoch evidencie na pracovnom úrade mal dostať pracovnú ponuku,“ naznačil minister ďalšie ciele projektov zamestnávania mladých.

Cez iný projekt zase obce zapojili do práce 7 200 dlhodobo nezamestnaných. Projekt rekvalifikácie využilo už vyše 15-tisíc ľudí. Podporených 168 komunitných centier poskytlo služby 21-tisíc ľuďom. Okolo 1 700 matiek si našlo flexibilné pracovné miesto po rodičovskej dovolenke.

Ako doplnil generálny riaditeľ sekcie fondov EÚ rezortu práce a sociálnych vecí Albert Németh, vďaka peniazom z operačného dobiehajúceho programu sa obsadilo vyše 108-tisíc uvoľnených alebo neobsadených pracovných miest. „Keďže máme ešte niekoľko mesiacov na vyúčtovanie, toto číslo v úhrnnom meradle prevýši 200-tisíc vytvorených alebo obsadených pracovných miest,“ dodal Németh.

Zástupca Európskej komisie Michael Morass zdôraznil, že na Slovensku Európsky sociálny fond od roku 2007 minul 1,5 miliardy eur, z toho rovná miliarda smerovala do operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. „Ako sa blíži ukončenie tohto programu, berieme na vedomie, že takmer všetky prostriedky sú vyčerpané,“ uviedol. Celkovo tento fond, doplnil Morass, každoročne pomáha miliónu občanov Európy, aby získali novú prácu alebo kvalifikáciu. Nový operačný program Ľudské zdroje bude v programovom období, ktoré potrvá do roku 2020, v realizácii viacerých už naštartovaných projektov pokračovať. V nadchádzajúcom programovacom období investuje Európska únia do svojich priorít celkovo 50 miliárd eur, z toho 2,2 miliardy pôjde do Európskeho sociálneho fondu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #miera nezamestnanosti #Ján Richter #podpora zamestnávania