Šebek: Asýrski kresťania majú životný štýl blízky európskemu

Predpoklady asýrskych kresťanov integrovať sa na Slovensku sú veľmi dobré a slovenská vláda robí pozitívny krok, ak im umožní presídliť sa a zachrániť si tým život, tvrdí v rozhovore pre Pravdu odborník na cirkvi z Historického ústavu českej akadémie vied Jaroslav Šebek.

03.12.2015 08:00
debata (18)
Jaroslav Šebek
odborník na cirkvi z Historického ústavu Českej akadémie vied Jaroslav Šebek Jaroslav Šebek

Ako hodnotíte krok vlády prijať na Slovensko 149 asýrskych kresťanov?
Veľmi pozitívne. Vysoko oceňujem, že kabinet umožnil transfer týchto utečencov na územie Slovenska. Dáva tým jasne najavo, že chce chrániť ľudí, ktorí sú najviac vystavení perzekúcii. Kresťania sú totiž v Sýrii, ale aj v Iraku či v iných krajinách Blízkeho východu skutočne najprenasledo­vanejšou komunitou. Vojnový konflikt ich decimuje prakticky od roku 2003, keď došlo k invázii do Iraku. Sú najčastejším terčom útokov zo strany rôznych islamských skupín.

Práve oni sú však predsa v tejto oblasti najstaršou komunitou.
Pravdaže, kresťania žili na tom území oveľa skôr, ako ich začali vytláčať prívrženci islamu. Sýria, Irak, ale aj viaceré africké krajiny sa najvýraznejšie rozvíjali v dobách raného kresťanstva. Treba chápať, že ani islam nie je jednotný súhrn učenia. Minimálne v ňom možno rozoznať dve základné vetvy, šiitskú a sunitskú, ktoré sa nenávidia navzájom. Islamský štát je sunitská skupina, proti nemu bojujú ľudia hlásiaci sa k šiitom. No kresťania sú vystavení útokom oboch týchto vetiev. Ocitli sa uprostred konfliktu, v ktorom im ide o holý život. Majú prakticky len tri voľby: umrieť, konvertovať na islam alebo utiecť do kresťanských krajín, s ktorými ich dlhodobo spájajú historické, náboženské aj kultúrne väzby.

Majú kresťania z Blízkeho východu napriek tomu v niekom oporu aj doma?
Čo sa týka konkrétne sýrskych kresťanov, z ich hľadiska by momentálne bolo dobré, aby zostal pri moci Bašár Asad. Práve on ich chráni. Väčšina z nich preto aj stojí na strane Asadovho režimu, či už z presvedčenia, alebo účelovo. Asad je pre nich zárukou, že nebudú ďalej prenasledovaní. Víťazstvo islamskej opozície by ich dostalo do veľmi zložitej pozície. Čo, zdôrazňujem, podceňujú západné vlády. Volajú po Asadovom páde, ale zároveň nedomýšľajú, čo by sa stalo potom. Podľa mňa je dôležité, aby sa v Sýrii najprv stabilizovala súčasná vláda. Následne nech sa začnú rokovania o jej budúcnosti, aj z hľadiska života kresťanov.

Aká je v tejto situácii pozícia Ruska?
Rusko viažu so Sýriou nielen dávne politické vzťahy z čias, keď tam vládol veľký spojenec ZSSR, Asadov otec Háfiz. Aj teraz za Putinovho režimu sa pasuje za ochrancu všetkých kresťanských menšín. Kresťania sú pre Rusko ospravedlnením, prečo v Sýrii intervenuje a stavia sa na Asadovu stranu. Na druhej strane, Rusko bojuje aj proti Islamskému štátu. Opakujem, ak sa rozpadne sýrska centrálna vláda, ako sa to stalo v Iraku, budú kresťanské komunity vystavené obrovskému ataku, čo by znamenalo ich koniec.

Aké sú predpoklady, že sa prijatí asýrski kresťania na Slovensku integrujú?
Veľmi dobré. Oni majú životný štýl blízky európskemu, nielen čo sa týka obliekania, ale napríklad aj emancipácie žien. Historicky boli a sú prepojení s Európou a jej kultúrou. Doma tvoria síce menšinovú, no zväčša elitnú skupinu obyvateľstva. Dodržiavajú zvyky podobné našim, aj keď s miernymi odlišnosťami, na Vianoce, na Veľkú noc, počas ďalších kresťanských sviatkov. Bez ťažkostí sa už mnohí z nich integrovali v krajinách Európy či USA. Veď kto dnes vôbec tuší, že sýrsky pôvod mal napríklad aj zakladateľ Applu Steve Jobs, herečka Teri Hatcherová a ďalšie známe osobnosti?

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #utečenci #integrácia #asýrski kresťania