Fico: Potrebujeme vyvážený hospodársky a sociálny rozvoj

Potrebu vyváženého vzťahu medzi hospodárskym a sociálnym rozvojom si strana Smer dlhodobo uvedomuje. Uviedol to jej predseda Robert Fico na stredajšej konferencii Kapitalizmus v 21. storočí - Európa bez budúcnosti?, ktorú organizoval Inštitút ASA (analýza-stratégia-alternatíva).

02.12.2015 18:17
debata (38)

Na konferencii sa takisto zúčastnil aj programový riaditeľ Inštitútu, bývalý predseda Národnej rady SR Pavol Paška. Okrem Fica s príhovorom vystúpil aj bývalý spolkový kancelár Nemecka Gerhard Schröder.

Fico počas svojho príhovoru zdôraznil, že aj v ústave sme zadefinovali Slovensko ako zvrchovaný demokratický a právny štát. „Na ústavnej úrovni sme zakotvili hospodárske a sociálne práva v rozsahu typickom pre sociálny štát,“ podotkol Fico.

„Podľa nami, sociálnymi demokratmi, často citovaného článku ústavy sa hospodárstvo Slovenska zakladá na princípoch sociálne a ekologicky orientovanej trhovej ekonomiky. Pán boh zaplať!“ dodal predseda vlády. Fico sa okrem témy kapitalizmu a sociálneho štátu vo svojom príhovore venoval aj Európskej únii či migračnej a utečeneckej kríze.

Uviedol, že v záujme Slovenska je fungujúca Európska únia a odmietol reči o tom, že by Slovensko bolo nesolidárne. Dôkazom podľa neho je, že sme Ukrajine poskytli reverzný tok plynu, či to, že sme „neváhali pomôcť pri ozdravovaní eura“. Pokiaľ ide o migračnú problematiku, zopakoval svoj postoj, že SR bude podporovať zmysluplné riešenia, ale odmieta falošnú solidaritu, ktorou sú podľa neho kvóty.

Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder sa vo svojom príhovore takisto venoval utečeneckej kríze. Tvrdí, že bohaté krajiny, teda aj Nemecko, by mali viac investovať do utečeneckých táborov v tretích krajinách, napríklad Libanone. „U nás vládne kultúra vítania,“ povedal Schröder o situácii v Nemecku.

„Čo potrebujeme, je spravodlivejšie prerozdelenie v Európe,“ dodal s tým, že Nemecko musí znášať viac ako iné krajiny. Myslí si ale, že každá krajina, ktorá sa cíti byť viazaná hodnotami EÚ, musí sama za seba rozhodnúť, ako veľmi solidárna bude.

Pokiaľ ide o riešenie konfliktov v krajinách ako Sýria, Schröder priznal, že je zástancom diplomatických riešení. „Príklad Iraku nám ukazuje, že sa dá odstrániť krutovládca, ale ak ste si vopred nepremysleli ako z tej krajiny aj odídete, potom to bude korunované neúspechom,“ dodal.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Pavol Frešo #Gerhard Schröder