Pokuta pre sestry môže naraziť na dobré mravy

Rozkývala sa ako list vo vetre. Súdržnosť zdravotných sestier, ktoré začali koncom novembra podávať protestné výpovede, je, zdá sa, podlomená. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že v piatok stiahlo výpovede 59 sestier a desiatky ďalších sa rezortu pýtajú na právnu radu v súvislosti s pokutou 3 300 eur. Tú totiž musia odborovému združeniu zaplatiť, ak zmenia názor na protest. Zaviazali sa na to v tzv. dohode o solidarite.

04.12.2015 20:00
protest, sestry, zdravotníctvo Foto: ,
Zdravotné sestry avizovali výpovede na proteste pred Úradom vlády v septembri.
debata (80)

Doteraz padlo okolo 970 výpovedí v Poprade, Žiline, Prešove, Košiciach, Bojniciach a Trnave. Ministerstvo nespresnilo, v ktorých nemocniciach ich berú späť. Podľa šéfky komunikačného odboru Zuzany Čižmárikovej situáciu neustále monitorujú. „Ponuka poskytnutia právnej pomoci sestrám je stále aktuálna,“ dodala Čižmáriková.

Predsedníčka Odborového združenie sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká tvrdí, že na sestry je v nemocniciach vyvíjaný tlak na stiahnutie výpovedí. Odbory zatiaľ nemajú informácie o tom, že by tak niektoré urobili. „Zatiaľ nevieme o takomto kroku, nikto nám to nehlásil,“ uviedla Kavecká s tým, že v akcii budú naďalej pokračovať.

Dohoda o solidarite nemôže sestre obmedziť možnosť odvolať výpoveď.
Ivan Humeník, advokát

Za určitú formu nátlaku považuje aj inzerát trnavskej nemocnice, ktorá hľadá sestry a ponúka nástupný plat 975 eur. „Tu sa jasne ukazuje, že sestier niet, a takúto základnú mzdu v trnavskej nemocnici určite nemajú,“ dodala Kavecká. Priblížila, že základné platy bez príplatkov sa pohybujú od 608 po 928 eur, ktorý môže dostať sestra s 33-ročnou praxou. Ide o fakultné nemocnice, o ktorých sa minister zdravotníctva Viliam Čislák vyjadruje, že sestry tam majú priemerné platy 1 100 eur.

Ak by zdravotníčky zmenili názor, odborové združenie bude trvať na zaplatení sankcie 3 300 eur. Kavecká vysvetľuje, že peniaze vyplatia tým, ktoré vo výpovediach zotrvajú. Dohody o solidarite podľa nej tvorili právnici, a tak si myslí, že sú právne v poriadku.

Denník Pravda oslovil dvoch advokátov a pýtal sa, či sú takéto pokuty v súlade so zákonmi. Tí poukázali na to, že dohody solidarity nesúvisia s pracovnoprávnym vzťahom. Môžu byť však v rozpore s dobrými mravmi a dali by sa napadnúť v občianskoprávnom konaní.

„Máme tu ešte súkromné, občianskoprávne konania a tam by súd skúmal, či sú dohody solidarity v rozpore s dobrými mravmi. Prikláňam sa k tomu, že takto koncipovaná dohoda by bola v rozpore s dobrými mravmi,“ reagoval advokát Stanislav Pavol. Sestra, ktorá vezme výpoveď späť, môže zmluvu s odbormi na súde napadnúť bez toho, že by sankciu zaplatila.

„Dohoda o solidarite nemôže obmedziť možnosť sestre odvolať výpoveď, ani obmedziť právne účinky akceptácie odvolania výpovede zo strany zamestnávateľa – tieto účinky totiž vyplývajú priamo zo zákona, nie zo zmluvy,“ pripomenul advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS. Podľa Humeníka sa však nedá vylúčiť, že ak sa sestra zaviazala zmluvou, že v prípade odvolania výpovede zaplatí nejakú sumu, tak takéto plnenie bude musieť realizovať. „Uvedený záväzok je však právne špekulatívny a platnosť takejto dohody závisí od právneho nastavenia jej obsahu,“ dodal s tým, že konečné slovo by mal súd.

Do výpovedí išli aj čelní predstavitelia odborov. Kavecká tak vyvracia informácie, ktoré tvrdia opak. Ona sama však dnes nepracuje ako sestra, je starostkou obce Kunerad aj poslankyňou žilinskej župy, a preto výpoveď v rámci hromadnej akcie nepodala. „Chcem dodať, že ako predsedníčka odborov za svoju funkciu nepoberám, nebudem poberať a ani som nepoberala odmenu,“ konštatovala.

Vedúca odborárka v bojnickej nemocnici sa do protestu zapojila. A rovnako pre ňu platí doložka o 3 300-eurovej pokute. „Bola som úplne prvá, čo som tak urobila, a každý tak vykonal sám za seba. Sestry sa rozhodli z presvedčenia, že chceme niečo zmeniť v tomto systéme a chceme, aby sa veci usporiadali na pravú mieru,“ reagovala Vlasta Odlivová. Pripomenula, že dohody solidarity podpísali sestry dobrovoľne.

Za funkciu šéfky základnej odborovej organizácie nepoberá žiadne peniaze. „Robím to všetko vo svojom voľnom čase bez nároku na odmenu,“ podotkla. Sestry v bojnickej nemocnici podľa nej naďalej trvajú na svojich výpovediach a neplánujú ich späťvzatie.

„Verejná mienka sa polarizuje, nie je jednotná, a súvisí to s tým, že téma je prepolitizovaná a upriamená na sekundárne veci a nehovorí sa o podstatných veciach, ktoré sú v zdravotníctve,“ hodnotí posledný vývoj v proteste sestier sociologička Monika Čambáliková.

Či mohli sestry zvoliť ešte iný prístup tým, že s výpoveďami mohli prísť najprv vedúce odborárky všetkých nemocníc, aby dali príklad ostatným, Čambalíková nevedela povedať. „Nevidím do ich kuchyne, ale tak sa mi zdá, že mohli získať širšiu mieru solidarity medzi možnými spojencami, napríklad inými odborovými zväzmi a Konfederáciou odborových zväzov,“ mieni sociologička.

Sestry podávajú výpovede, pretože sú nespokojné so zákonom o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý zdravotníkom od januára upravuje mzdy. Tvrdia, že nezohľadňuje ich požiadavky. Trvajú na tom, aby zákon platil nielen pre sestry v nemocniciach, ale aj pre tie v ambulanciách, zariadeniach sociálnych služieb či kúpeľoch. Chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a zvyšovať tiež základnú zložku mzdy za každé tri roky praxe.

Minister zdravotníctva však hovorí, že ich aktuálnym požiadavkám nemôže ustúpiť, pretože na ne nie sú peniaze. Podľa Čisláka by vyšli na 200 miliónov eur. Štát ponúka v rámci riešenia platov zdravotníkov 55 miliónov eur, ktoré pôjdu do nemocníc. „Ich prvotné požiadavky som splnil, začali ich však navyšovať,“ povedal Čislák a dodal, že platy sestrám od januára neklesnú. Novelu ešte musí podpísať prezident.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #ministerstvo zdravotníctva #zdravotné sestry