Zadržaní vo Švajčiarsku sa pokúsili o prevod veľkej časti peňazí

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka sa štvorica ľudí zadržaných vo Švajčiarsku pokúsila o prevod vysokej sumy peňazí na základe dokumentov, ktoré nezodpovedali skutočnosti. Švajčiarska polícia v piatok večer prepustila českého europoslanca Miloslava Ransdorfa (KSČM), prepustení boli aj dvaja z troch Slovákov. V pondelok sa možno rozhodne, či proti poslednému zo zadržaných bude vznesené obvinenie, uviedol hovorca slovenskej diplomacie Peter Stano.

05.12.2015 16:04 , aktualizované: 20:48
debata (78)

„Skupina štyroch mužov predložila Zürišskej banke dokumenty, ktoré mali znamenať prevod väčšieho množstva peňazí na úrovni stoviek miliónov eur. Doklady boli zo strany banky odhalené, že nezodpovedali skutočnostiam. Následne bola privolaná polícia, ktorá všetky osoby zatkla,“ povedal Kaliňák, podľa ktorého slovenská polícia poskytla svojim švajčiarskym kolegom požadované informácie.

Kaliňák neuviedol, či švajčiarske úrady niekoho zo spomínanej skupiny obvinili. „Neviem, či je voči nim vedené konanie alebo nie,“ povedal minister. Dodal, že nemá informácie o účte, z ktorého vraj chceli muži previesť vysokú čiastku. O poslednom zadržanom Slovákovi by sa podľa Kaliňáka malo rozhodnúť v nedeľu alebo v pondelok. Minister vnútra tiež povedal, že dvaja zo zadržaných Slovákov boli v minulosti potrestaní v súvislosti s daňovými únikmi a s podvodom. Zadržaní Slováci vraj nepatria medzi verejne známe osoby.

Hovorkyňa švajčiarskej polície Judith Hödlová v piatok večer uviedla, že Ransdorfa „vypočuli spoločne s ďalšími troma mužmi zo Slovenska“. Podľa informácií serveru Novinky.cz chceli Slováci vybrať z banky, v ktorej sa nachádza účet na meno Ransdorf, 350 miliónov eur. „V oznámení banky stálo, že má podozrenie na majetkový delikt. Viac informácií nie je možné uviesť. Teraz všetko spadá pod štátne zastupiteľstvo (prokuratúru),“ dodala švajčiarska hovorkyňa.

Hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Michaela Lagronová potvrdila, že Ransdorfa večer prepustili z väzby. Českým médiám sa s ním v piatok nepodarilo skontaktovať. On ani jeho právny zástupca nepožiadali české veľvyslanectvo o pomoc.

České médiá považujú trojicu Slovákov za pravdepodobné biele kone. Ich zadržanie spoločne s českým europoslancom Ransdorfom potvrdil hovorca slovenského ministerstva vnútra Ivan Netík. Banka im nechcela peniaze vydať, pretože nesúhlasil dátum narodenia. Začali sa vraj správať agresívne, banka preto privolala políciu.

Hovorkyňa policajného prezídia ČR Jana Macalíková pre denník Právo povedala, že česká polícia „so švajčiarskou políciou spolupracuje na jednom prípade pokusu o podvod, v ktorom hrá úlohu český občan“.

Vo Švajčiarsku nemá imunitu

Vojtěch Filip, predseda Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM), ktorú Ransdorf v Európskom parlamente od roku 2004 zastupuje, vo vysielaní Českej televízie v piatok večer povedal, že žiadne podrobnosti o prípade nemá. Televízia uviedla, že vo Švajčiarsku sa na Ransdorfa nevzťahuje imunita poslanca Európskeho parlamentu, keďže nie je členskou krajinou Európskej únie.

Novinky.cz tiež pripomenuli Ransdorfove minulé kauzy. Mal dve vážne dopravné nehody, pri ktorých zrazil chodkyne. S jednou z nich sa dohodol na mimosúdnom vyrovnaní, druhý prípad polícia označila za priestupok.

Pre miliónové dlžoby, ktoré mu vznikli z pôžičky na stavbu vily, naňho bola uvalená exekúcia a hrozila mu dražba vily a bytu. V roku 2013 vraj záväzky po 10 rokoch splatil, uviedla ČT24. Médiá sa o Ransdorfa zaujímali aj pre údajné zneužívanie poslaneckých náhrad, na ktoré upozornil holandský reportér.

Radiožurnál Českého rozhlasu informoval, že sa na Twitteri objavila správa, že informácie okolo Ransdorfovho zadržania sú nepravdivé a on všetko objasní médiám na tlačovej konferencii po svojom návrate do Česka. Jeho asistentka však spochybnila, že by išlo o správu od Ransdorfa, uviedol rozhlas.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #Robert Kaliňák #europoslanec