Sestry z Trenčína pokukujú po Česku

Týždňovú pauzu v podávaní hromadných výpovedí prerušili zdravotné sestry v Trenčíne. V pondelok prišiel právny zástupca Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Slavomír Slávik a balík so 189 výpoveďami odovzdal v podateľni fakultnej nemocnice.

08.12.2015 12:00
debata (60)

„Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne je to stále živá téma, ak bude o to záujem, odovzdáme aj ďalšie výpovede. Podľa mojich informácií rokujú aj v ďalších nemocniciach, či sa pripoja k tejto akcii, ale počty zatiaľ nepoznáme,“ povedal advokát Slávik.

Slavomír Slávik, právny zástupca zdravotných... Foto: Pravda, Milan Kráľ
Slavomír Slávik Slavomír Slávik, právny zástupca zdravotných sestier, vedeniu trenčianskej nemocnice balík so 189 výpoveďami.

Niektoré trenčianske sestry sa spoliehajú na to, že ak sa situácia vyostrí, prácu si nájdu v susednom Česku. Zlatuše Mihálová, námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť Krajskej nemocnice Tomáša Baťu v Zlíne potvrdila, že súrne potrebujú zdravotné sestry.

„Potrebujeme sestry na štandardné oddelenia aj na oddelenie intenzívnej starostlivosti. Môžeme zamestnať minimálne 12 sestier, ktoré nutne potrebujeme. Nie sme v kontakte so Slovenskou komorou sestier, túto situáciu začíname riešiť mimo Českej republiky až teraz,“ dodala námestníčka zlínskej nemocnice.

Trenčianska nemocnica sa ocitla v nepríjemnej situácii. S výpoveďami sa vedenie bude môcť oboznámiť až teraz, aby zistilo, ako by sa ich odchod prejavil na jednotlivých oddeleniach, akú majú sestry kvalifikáciu a v akej prevádzke boli zaradené. V prípade dvojmesačnej výpovednej lehoty by sa ich pracovný pomer skončil 29. februára. Celkovo tam pracuje 679 sestier.

„Taktiež analyzujeme, aké žiadosti sú na personálnom oddelení, aké možnosti ponúka trh práce a budeme hľadať vhodných uchádzačov na voľné pracovné pozície. V súčasnosti evidujeme vyše 50 žiadostí o prijatie do zamestnania na pozíciu zdravotnej sestry. Vynaložíme maximálne úsilie, aby bola pacientom poskytnutá nepretržitá zdravotná starostlivosť,“ zdôraznila Petra Gembešová, hovorkyňa fakultnej nemocnice.

Peter Bubla, hovorca ministerstva zdravotníctva, informoval, že v štátnych nemocniciach začalo pracovať 34 nových sestier, ktoré nastúpili do zamestnania po tom, čo niektorým začala plynúť výpovedná lehota. Výpoveď podľa Bublu do včerajška stiahlo 70 zdravotníčok a ďalších 20 o tom rokuje.

Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek pre Pravdu povedala, že nemá žiadne informácie o stiahnutých výpovediach. Na celom Slovensku ich doteraz podľa nej podalo 1 183 sestier.

Ako prvé s protestom pre nízke platy začali sestry v Košiciach, Prešove, Poprade, Žiline, Bojniciach a Trnave. Tam začala plynúť výpovedná lehota od decembra. Hromadný odchod sestier by mohol ohroziť chod niektorých nemocníc.

„U sestier nejde ani tak o počet, ale o percentuálne zastúpenie. Sestry musia byť 24 hodín denne pri lôžku pacienta. Ak nemocnice nemôžu zabezpečiť 24-hodinové služby, už je problém. Sú niektoré nemocnice, kde majú málo sestier, a už dve-tri chýbajúce sestry dokážu nabúrať chod oddelenia,“ pripomenula Lazorová.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Trenčín #zdravotné sestry #výpovede sestier