V Martine podalo výpoveď 163 sestier

K hromadným výpovediam sestier sa pridalo aj 163 ďalších v Univerzitnej nemocnici Martin. Ako informovala riaditeľka komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva (MZ) Zuzana Čižmáriková, výpovede podal právny zástupca odborov.

09.12.2015 17:04
debata (103)

„Prehlbuje sa tak naše podozrenie, že takýto vážny krok, akým je podanie výpovede zo zamestnania, sestry nepodávajú slobodne,“ vyhlásila Čižmáriková.

Hromadnú výpoveď sestier potvrdila aj prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. „Hromadné výpovede pribúdajú každým dňom a stále zbierame ďalšie výpovede. V nemocniciach začína byť vážna situácia a kompetentní by už mali naozaj začať hľadať zodpovedné riešenie a neutešovať sa z toho, že výpoveď stiahlo pár sestier,“ uviedla Lazorová. Zároveň vyzvala riaditeľov nemocníc, aby okamžite prestali vyvíjať nátlak na sestry a pôrodné asistentky, ktoré podpísali výpovede.

Podľa údajov MZ k 9. decembru stiahlo svoje výpovede celkovo 149 sestier v štátnych nemocniciach. Vo výpovediach vytrváva 1 110. Komora sestier zase udáva počet 1 374 výpovedí.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák apeluje na zdravotné sestry, aby nabrali odvahu a nedali sa zastrašiť pokutou zo strany odborov. „Sestry, ktoré sa samé prišli presvedčiť o svojich platoch, zistili, že ich zástupkyne klamú o znižovaní platov,“ tvrdí ministerstvo.

„Momentálne v štátnych nemocniciach začalo pracovať 50 nových sestier a pribúdajú ďalšie nové žiadosti,“ uviedla Čižmáriková.

Hromadné výpovede spustili sestry zo Žiliny v stredu 25. novembra, keď prvých 200 dalo výpovede. Nasledovali výpovede v Prešove, v Bojniciach, v Košiciach (64), v Trnave, v Poprade a v Trenčíne.

Sestry začali podávať výpovede podľa Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek, pretože schválený zákon z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorý upravuje platy zdravotníckych pracovníkov, je zlý. Ako vysvetlila minulý týždeň šéfka odborov Monika Kavecká, nerieši základný problém sestier v zdravotníctve, a to, že minimálny počet ľudí chce robiť kariéru ako sestra.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #výpovede sestier