Storočnú vilu, národnú pamiatku, búrali kladivami

Do storočnej národnej pamiatky sa opreli kladivá a robotníci ju rozoberali tehlu po tehle. Ukazuje to video, ktoré koluje na internete.

09.12.2015 20:00
vila, Palisády Foto: ,
Vilu na bratislavských Palisádach zaradil Pamiatkový úrad medzi chránené. Jej rekonštrukciu podmienil zachovaním pôvodnej architektúry.
debata (92)

Vilu v bratislavskej lukratívnej časti drží už len fasáda, takto oslabená stavba už nemusí vydržať veľa. Investor podľa pamiatkarov zašiel v búraní ďalej, ako mohol. I keď za trest zaplatí pokutu, historickú pamiatku to už nevráti.

Ide o poslednú vilu z eklektickej zástavby (prepychové, reprezentatívne budovy s historickými prvkami) spred prvej svetovej vojny, ktorá stojí v centre mesta na Palisádach. Dom je národnou kultúrnou pamiatkou a dlhé roky chátral. Vlastní ho bratislavská firma a prestavuje spoločnosť z Košíc. S majiteľmi firiem sa redakcii Pravdy v stredu nepodarilo skontaktovať.

Pamiatkari súhlasili s rekonštrukciou vily na bytový dom s podmienkou, že bude zachovaná pôvodná architektúra a jej typické prvky. Postup prác boli tento utorok preveriť na základe viacerých podnetov. Vtedy zistili, že neprebiehajú v súlade so schválenými dokumentmi. „Storočnú historickú vilu na bratislavských Palisádach búral súkromník v rozpore so schválenými búracími prácami, ktoré povolil Krajský pamiatkový úrad,“ potvrdil šéf úradu Peter Jurkovič.

Úrad podľa neho vydal povolenie len na búranie sekundárnych priečok, teda nie nosných, a strechy. Robotníci však, ako povedal Jurkovič, v rozpore s povolením zbúrali aj časť fasády druhého nadzemného podlažia, ktorého súčasťou boli kamenné vázy, štukové prvky a okná. Pamiatkový úrad teraz začína priestupkové konanie. Ak investor svoje počínanie dostatočne nevysvetlí, hrozí mu pokuta od tristo do milión eur. Jurkovič dodal, že rekonštrukčné práce sú momentálne zastavené.

Majiteľ budovy bude musieť vysvetľovať aj stavebnému úradu, ktorý je na mestskej časti Staré Mesto. „Urobili sme tam stavebný dohľad a skonštatovali, že staviteľ išiel nad rámec povolení v tej časti, kde búral nad oknami. To znamená, že teraz musí uviesť relevantný dôvod, prečo sa takto rozhodol, a musí to preukázať. Ak to neurobí, stavebný úrad môže začať sankčné konanie,“ vysvetlila hovorkyňa mestskej časti Nora Gubková. Podľa nej zatiaľ nie je dôvod staviteľovi neveriť. Dodala, že ide o spoločnosť, ktorá má za sebou také rekonštrukcie, ako je napríklad luxusný hotel Tulip House v Bratislave.

Budova momentálne pozostáva len z opláštenia a nemá nad sebou nič, čo by ju držalo pokope. Ak sa nebude ďalej búrať a opravovať, alebo sa nevykoná statický zásah, môže celý dom spadnúť. Krajský pamiatkový úrad tvrdí, že majiteľovi nariadil, aby stavbu bezodkladne staticky zabezpečil.

Denník Pravda sa bol na mieste pozrieť včera. Časť prednej steny je obrastená suchým brečtanom a pozemok pred domom zahádzaný stavebným odpadom. V areáli vily boli v tom čase robotníci. Stavbyvedúci tvrdil, že je všetko v poriadku. Podľa jeho slov zbúrali len to, čo sa už nedalo opraviť, postaviť to chceli nanovo. V pláne mali okrem rekonštrukcie aj nadstavbu tretieho podlažia.

Niektorí Staromešťania sa zhodujú v tom, že bolo len otázkou času, kedy vilu s lukratívnym priľahlým pozemkom bude chcieť niekto prestavať. „Bolo jasné už niekoľko rokov, že to urobia. Vzadu je totiž príliš pekný a veľký pozemok, aby sa niekomu oplatilo len rekonštruovať. Som zvedavá, kedy tam začnú rúbať stromy, aby tam mohli vybudovať garáže,“ neskrýva hnev jedna z obyvateliek neďalekej ulice pani Alexandra.

Architekt Ján Bahna, spoluautor knihy Vily nad Bratislavou, sledoval tento dom ako posledný objekt z pôvodnej zástavby na začiatku dvadsiateho storočia. Spolu tri diely knihy majú za hlavný cieľ zdokumentovať stav zástavby v roku 2015 a upozorniť verejnosť na špekulácie okolo historických objektov. Bahna hovorí, že v tomto prípade rozsah búrania presahuje pôvodne deklarovanú rekonštrukciu. „Aj susedné vily sú už nadstavané dosť monumentálne. V tejto atraktívnej oblasti mesta sú parcely na 99 percent zastavané. Potom je jediná šanca kúpiť chátrajúci domček a na jeho ploche postaviť nový objekt s maximálnym objemom aj s rizikom doplatenia pokuty, ktorá nie je pre developerov problémom,“ hovorí o praktikách developerov Bahna.

„Každý rok padne nejaká eklektická vila alebo objekt medzivojnovej moderny nekultúrnym stavebníkom. Skúsený developer a investor aj s architektom dokážu majstrovsky ututlávať svoj zámer do doby, keď sa už nedá nič s tým robiť,“ upozornil na záver architekt.

Vila na Palisádach

V registri národných kultúrnych pamiatok je dom označený ako vila so záhradou s časom vzniku v rokoch 1900 až 1910. Prevládajúci sloh bol podľa pamiatkarov novobarokový, aj tu sa píše, že technický stav domu bol narušený. Vila v minulosti patrila rôznym majiteľom, konkrétne mená však Krajský pamiatkový úrad k dispozícii nemá, pretože detailne registrujú len stavby od roku 2002, keď ako samostatný úrad vznikol. Podľa našich informácií bola kedysi aj veľvyslanectvom Nemecka a dlhé roky v nej boli vyhľadávané priestranné byty. (nb)

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #národná pamiatka