Rezort obrany sa pripravuje na predsedníctvo

Do začiatku polročného slovenského predsedníctva Európskej únii v júli 2016 síce zostáva ešte viac ako pol roka, ale prípravy sú už v plnom prúde, čo platí aj o ministerstve obrany.

10.12.2015 13:44
Miloš Koterec Foto: ,
Štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec.
debata (4)

„Náš rezort už v lete 2014 schválil národnú prioritu, partnerstvá EÚ, ktorá reflektuje aktuálny vývoj v Európe a jej susedstve“, poznamenal v rozhovore pre Pravdu štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec, člen Medzirezortnej koordinačnej rady pre predsedníctvo SR v Rade EÚ.

Čo bude znamenať predsedníctvo EÚ pre slovenské ministerstvo obrany?
Okrem toho, že ide o záväzok každého členského štátu EÚ, bude predsedníctvo príležitosťou pracovať na prioritách našej zahraničnej politiky a zviditeľniť Slovensko nielen odbornou prezentáciou v rámci EÚ, ale aj organizovaním podujatí na Slovensku. Môže sa zdať, že ide iba o polrok výkonu predsedníctva, teda v našom prípade júl až december 2016, ale rád by som poukázal na fakt, že dôležitý je celý proces prípravy a následne aj plynulé odovzdanie predsedníctva. Vzhľadom na to, že ide o naše historicky prvé predsedníctvo v Rade EÚ, dlhodobo pracujeme na jeho príprave s národným koordinátorom – rezortom diplomacie, inštitúciami EÚ, vzdelávame a pripravujeme personál rezortu.

Čo konkrétne znamená dlhodobá príprava, ktorú ste spomenuli? Aká náročná je príprava predsedníctva, časovo a personálne?
Ministerstvo obrany sa začalo na túto úlohu pripravovať už od roku 2012. Legislatívne vychádzame z Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2012 –2016 a jeho rozpracovania pre náš rezort. Za proces prípravy som zodpovedný ja, rovnako ako štátni tajomníci iných rezortov. Od minulého roka máme k dispozícii organizačnú zložku Sekretariát pre predsedníctvo SR v Rade EÚ, ktorý je hlavnou rezortnou koordinačnou štruktúrou celého procesu. Na samotnom procese sa podieľa niekoľko desiatok štátnych zamestnancov a profesionálnych vojakov ozbrojených síl SR, ktorí tieto úlohy plnia popri svojich každodenných úlohách. Navyše, väčšina týchto zamestnancov absolvuje jazykovú a odbornú prípravu.

Príprava personálu, podujatia organizované doma aj v Bruseli, to všetko musí mať nielen organizačné, ale aj finančné krytie. Ako je to s rezortom obrany?
Na hradenie väčšiny aktivít predsedníctva sú vyčlenené finančné prostriedky v rámci medzirezortného rozpočtového programu. To znamená, že organizačne najnáročnejšie aktivity budú hradené z centrálnej úrovne, teda „národnej obálky“. Po dohode s rezortom diplomacie vieme, že všetky podujatia ministerstva obrany sa uskutočnia v štátnych priestoroch, čím ušetríme nemalé prostriedky za prenájom komerčných priestorov. Väčšinu vzdelávania zamestnancov realizujeme prostredníctvom Európskeho sociálneho fondu. Keďže aj finančné zdroje na personálne posilnenie v Bruseli aj v Bratislave sme získali z „národnej obálky“, ministerstvo obrany bude predsedníctvo financovať z menšej časti. Týkať sa to bude najmä sprievodného programu našich podujatí.

O aké aktivity konkrétne ide?
Predsednícka krajina zodpovedá za organizáciu podujatí na najvyššej politickej úrovni. V Bratislave zorganizujeme neformálne rokovanie ministrov obrany v septembri 2016, štyri výjazdové rokovania výborov a pracovných skupín Rady EÚ, vrátane vojenských a rokovanie politických riaditeľov rezortov obrany. Okrem toho plánujeme tri odborné konferencie a viaceré sprievodné aktivity. Všetky formálne rokovania, to znamená všetky rokovania, na ktorých sa prijmú oficiálne rozhodnutia, sa uskutočnia v Bruseli, kde je organizácia jednoduchšia vďaka spolupráci s inštitúciami EÚ, najmä pokiaľ ide o organizačné zabezpečenie týchto podujatí. Hlavná organizačná úloha na národnej úrovni v Bruseli bude v kompetencii Stáleho zastúpenia SR v EÚ.

V úvode ste spomenuli možnosť uprednostnenia národných priorít. Akým spôsobom môže SR zviditeľniť priority svojej zahraničnej politiky počas predsedníctva?
V tejto fáze máme stanovenú prioritu, na ktorú sa počas predsedníctva plánujeme zamerať. Ide o podporu partnerstiev EÚ. Konkrétne ide o prehlbovanie partnerstva s krajinami Východného partnerstva a západného Balkánu a zintenzívnenie strategickej spolupráce medzi EÚ a NATO. Predsednícka krajina nie je tá, ktorá samostatne stanovuje agendu rokovaní – avšak počas šiestich mesiacov má možnosť diplomatickými prostriedkami pracovať na pokroku v oblastiach, ktoré považuje za dôležité a sú súčasťou našich priorít. Predsedníctvo je preto príležitosťou pre našich skúsených vyjednávačov, ktorí budú predsedať pracovným skupinám a viesť diskusiu k aktuálnym témam. Práve obrana a bezpečnosť má svoje špecifické postavenie a preto sú témy sú stanovené v spolupráci s Vysokou predstaviteľkou pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Fedricou Mogheriniovou a krajinami takzvaného predsedníckeho tria. Vzhľadom na dynamický vývoj globálneho bezpečnostného obdobia je zložité predpokladať, aké témy budú akútne, avšak konflikt na Ukrajine, teroristická organizácia Islamský štát a utečenecká kríza sú niektoré z problémov, ktoré vieme s vysokou pravdepodobnosťou identifikovať už teraz. Ďalšia časť tém je definovaná predsedami vlád a hlavami štátov z júna tohto roku.

Východné partnerstvo zahŕňa aj Ukrajinu, ktorá je dnes viac než aktuálnou politickou témou na Slovensku. Akým spôsobom plánujete podporiť obrannú a bezpečnostnú oblasť?
Už v súčasnosti jej pomáhame s odporúčaniami v oblasti reformy bezpečnostného sektora. Do niektorej z krajín Východného partnerstva plánujeme vyslať civilného experta, ktorý by pomohol s približovaním štandardov obrany k EÚ. Nie je vylúčené, že to môže byť práve Ukrajina. Okrem toho diskutujeme o ďalších aktivitách. Ako príklad spomeniem dva kurzy vo Výcvikovom a tréningovom centre RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch, ktorý sa venuje radiačnej, chemickej a biologickej ochrane – máme záujem ho ponúknuť krajinám Východného partnerstva a západného Balkánu. Všetky aktivity zvažujeme v kontexte pridanej hodnoty a minimalizovania duplicity s pôsobením v NATO, čo rovnako súvisí s napĺňaním našej priority o prehlbovaní strategického partnerstva EÚ a NATO.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #predsedníctvo EÚ