USA potvrdili záujem vybudovať výcvikové centrum v SR

Minister obrany Martin Glváč navštívil počas svojej pracovnej cesty Spojených štátov amerických spoločnosť Sikorsky, ktorá je výrobcom vrtuľníkov UH-60M Black Hawk.

10.12.2015 16:59
Glváč, Rokovania v Pentagone Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč a námestník ministra obrany USA Robert Orton Work pri príležitosti spoločných rokovaní v Pentagone.
debata (188)

„Po návšteve vládnej agentúry DSCA môžem povedať, že termíny dodávok vrtuľníkov budú dodržané. Možno sa nám podarí dohodnúť, že piloti našich vzdušných síl dostanú prvé dva vrtuľníky aj skôr,“ povedal po návšteve spoločnosti minister Martin Glváč. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Martina Balleková.

So spoločnosťou Sikorsky podpísalo ministerstvo obrany rámcovú dohodu o spolupráci. Táto dohoda definuje oblasti spoločného záujmu pri uskutočňovaní projektov, ktoré súvisia so zavádzaním nových amerických vrtuľníkov do výzbroje Ozbrojených síl SR po roku 2016. „Ako dve najperspektívnejšie oblasti boli identifikované výstavba výcvikového zariadenia na vrtuľníky UH-60M na Slovensku a rovnako aj možnosť využitia opravárenských kapacít Leteckých opravovní Trenčín pre časť technickej údržby nových vrtuľníkov. Na základe tejto dohody bude spoločnosť Sikorsky rokovať v nasledujúcich mesiacoch s relevantnými partnermi slovenského obranného priemyslu v oboch uvedených oblastiach,“ uviedol minister obrany.

Simulátor je nevyhnutný pre výcvik pilotov vrtuľníkov a jeho vybudovanie na Slovensku prinesie dodatočné finančné prostriedky, pretože budeme môcť jeho voľné kapacity ponúknuť aj iným krajinám v regióne, uvádza sa v tlačovej správe. Slovensko má podľa rezortu obrany ambíciu stať sa regionálnym lídrom pre výcvik na tomto type vrtuľníka.

Veliteľ vzdušných síl brigádny generál Miroslav Korba je rád, že „potom nebudeme musieť posielať našich pilotov do Spojených štátov amerických na simulátor, ako je to v prípade Rakúšanov alebo Švédov. Výcvik na simulátore zvyšuje aj bezpečnosť a šetrí finančné prostriedky. Naša krajina má skúsenosti s používaním simulátorov, ktoré využívajú zahraniční piloti. Napríklad piloti Maďarska sa cvičia na simulátore Mi-17 či poľskí piloti na MiG-29.“

188 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Martin Glváč #UH-60M Black Hawk