Piatou ženou roka 2015 je Hana Fábry s prílohou Pravdy Osa

Je to téma, ktorá síce nie je na Slovensku úplne tabu, väčšinou sa však o nej hovorí až vtedy, keď je pre týranú ženu príliš neskoro. V rámci kampane proti násiliu na ženách preto mimovládna organizácia Fenestra a Slovensko-český ženský fond verejne vyjadrili uznanie ľuďom a iniciatívam, ktoré prispievajú k snahe zastaviť násilie na ženách.

10.12.2015 19:45
Hana Fábry Foto:
Občianska aktivistka a editorka prílohy denníka Pravda Osa - Hana Fábry.
debata (8)

Cenu Piata žena roka 2015 udelili v piatich kategóriách. V kategórii médiá ocenenie získala Hana Fábry, editorka prílohy denníka Pravda Osa. Táto kritická príloha sa špecializuje na ľudskoprávne témy a denník Pravda ju vydáva od roku 2010.

„V kategórii médiá nie je veľa príkladov dobrej praxe v porovnaní s inými krajinami. Je ťažké nájsť na strane médií také, ktoré by túto tému prinášali pravidelne a z ľudskoprávneho hľadiska. Teda nepodporovali rôzne mýty a informovali o príčinách i dopadoch násilia páchaného na ženách," povedala Sylvia Králová z občianskeho združenia Fenestra, ktoré poskytuje pomoc ženám zažívajúcim násilie. Do kategórie médiá bol na cenu Piata žena 2015 nominovaný aj denník Pravda.

V kategórii Aktivizmus cenu získala ľudskoprávna aktivistka Adriana Mesochoritisová z občianskeho združenia Možnosť voľby, ktorá dlhodobo pôsobí v tejto oblasti. Tento rok združenie viedlo kampaň Odzvoňme násiliu na ženách – Podporme Istanbulský dohovor. V kategórii Dobrá prax bola ocenená Národná linka pre týrané ženy, ktorá bola spustená začiatkom tohto roka. Prvá nonstop bezplatná linka funguje od jari tohto roka. Pracujú v nej ženy, ktoré prešli špecializovaným tréningom a sú pripravené hovoriť so ženami o všetkých druhoch násilia a poradiť, ako rôzne situácie riešiť. Dôležitá je aj kategória Dobrovoľníctvo, kde si cenu prevzala Lýdia Koňaková, ktorá spolupracuje s občianskym združením Hana v Spišskej Novej Vsi, ktoré poskytuje odbornú pomoc pre ženy zažívajúce násilie a pre ich deti.

V kategórii Filantropia a darcovstvo si ocenenie tento rok prevzali zástupcovia U. S. Steel Košice. Cenu získali za dlhodobú finančnú podporu aktivít zameraných na zastavenie násilia páchaného na ženách, ale aj za ambíciu zvyšovať povedomie vlastných zamestnancov a zamestnankýň o tejto problematike.

Ocenenie Piata žena udelili Fenestra a Slovensko-český ženský fond na záver kampane 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách. V rámci neho okrem iného pripravili v piatich mestách verejné zhromaždenie Vypískajme násilie a výstavu Umlčané svedkyne, ktorá je spomienkou na ženy, ktoré boli v dôsledku dlhodobého násilia zabité svojimi násilnými manželmi a partnermi.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #osa #násilie na ženách #Piata žena roka