Tento rok o víza žiadalo 40-tisíc Ukrajincov

Susedná Ukrajina a Gruzínsko sa bližšie posunú k Európskej únii. Signálom pre zbližovanie s úniou má byť zrušenie víz pre občanov obidvoch krajín. Plánované je od polovice budúceho roka. Cestovanie s voľnejšími pravidlami pomôže podnikateľom či turizmu.

11.12.2015 12:00
Vyšné Nemecké, hraničný priechod Foto:
Hraničný priechod Vyšné Nemecké.
debata (7)

Na istú opatrnosť však nabáda nestabilná situácia na Ukrajine spôsobená vojenským konfliktom na Donbase a s tým spojenými bezpečnostnými rizikami.

Podľa ministerstva zahraničných vecí Slovensko podporuje uvoľnenie vízového režimu s Ukrajinou, keď Kyjev splní potrebné podmienky. „Reformy súvisiace s liberalizáciou vízového režimu sú mimoriadne dôležité pre budúcnosť nášho východného suseda a musíme trvať na ich naplnení," povedal hovorca ministerstva Peter Stano.

Faktom je, že Slovensko má aj v súčasnosti voľnejší styk s Ukrajinou. Jej občania môžu požiadať o vydanie tzv. národného víza na pobyt v SR, ktoré sa vydáva najviac na obdobie jedného roka. O takéto vízum požiadalo v uplynulom roku 261 Ukrajincov. V tomto roku k 9.¤decembru o to bolo 378 osôb.

V rovnakom období o vydanie schengenského víza na jeden alebo niekoľko pobytov, ktorých trvanie nepresiahne 90 dní v rámci šiestich mesiacov od prvého vstupu, požiadalo na Slovensku vyše 40-tisíc Ukrajincov, čo je takmer o 10-tisíc menej ako v minulom roku. Cesta na Slovensko bez víz znamená, že Ukrajinci sa nevyhnú na hraniciach kontrole a pečiatke v pase s dátumom, kedy vstúpili do schengenského priestoru. „Zrušenie vízového režimu s Ukrajinou hlavne zrýchli vybavovací proces občanov Ukrajiny na hraničných priechodoch vonkajšej hranice SR s Ukrajinou,“ uviedol Martin Wäldl z policajného prezídia.

Podľa neho by už nebolo potrebné preverovať cestujúcich vo Vízovom informačnom systéme. Doplnil však, že každý príslušník tretej krajiny, ak ide o vízového alebo bezvízového cudzinca, je pri prekračovaní hraníc podrobený preverovaniu v Schengenskom informačnom systéme a vo vnútroštátnych databázach, či nie je na zozname osôb v pátraní alebo nepredstavuje bezpečnostné riziko.

Dnes je situácia na slovensko-ukrajinskej hranici podľa polície stabilná. „Znižuje sa podiel neoprávneného prekročenia štátnej hranice a prípady neoprávneného prekročenia na zelenej hranici sú zriedkavé,“ povedal Wäldl. Túto skutočnosť pripísal hlavne veľmi dobre zabezpečenej hranici a nízkemu migračnému tlaku cez východoeurópsku pozemnú hranicu.

Policajti sa však stále stretávajú s prípadmi falošných priechodových pečiatok. Analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba upozornil, že vízová politika sa týka legálnej migrácie, nemôže ovplyvniť nelegálnu migráciu. Ako podotkol, nelegálna migrácia je migrácia cez zelenú hranicu bez dokladov. „Samozrejme, je tu nové migračné riziko. Týka sa najmä vnútorne presídlených osôb zo zóny bojov na východe Ukrajiny, čiže zhruba 1,5 milióna ľudí. Ďalšie riziko vyplýva z rozhodnutia Ruska sťažiť podmienky pobytu Ukrajincov na svojom území s tým, že ak budú chcieť mať viac ako 90-dňové pobyty na území Ruska, tak sa budú musieť registrovať. Týka sa to zhruba 700-tisíc Ukrajincov. To sú odhady ukrajinskej strany,“ povedal Duleba. Podľa neho 1,5 milióna Ukrajincov, ktorí budú nútení opustiť svoje obydlia kvôli vojne na Donbase, zatiaľ neodchádza z Ukrajiny a nie sme svedkami takejto migračnej vlny.

Zrušenie víz český bezpečnostný analytik Andor Šándor vníma ako gesto s cieľom ukázať Ukrajine, že Európa niečo pre ňu robí. „Je to skôr symbolické. Keby sa však na Ukrajine vyhrotila situácia, lebo kríza zďaleka nie je zažehnaná, a keby sa konflikt viac rozšíril, tak, samozrejme, sa priamy exodus Ukrajincov na Slovensko ťažko zastaví, pretože bezvízový styk im to umožní,“ povedal Šándor. Doplnil, že bezvízový styk ešte neznamená, že Slovensko zruší Schengen. „Ten bude fungovať a Slovensko bude na hraniciach ďalej Ukrajincov kontrolovať a tí budú naďalej podliehať colnej a pasovej kontrole. Z tohto pohľadu by nemal byť problém,“ podotkol.

Šéf parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha zo Smeru sa nebráni zrušeniu víz, zároveň by však bol opatrný. „Ukrajina by sa mala dať do poriadku. Je v rukách oligarchov, je tam chaos a zmrazená občianska vojna. Nezabúdajme ani na množstvo ozbrojených príslušníkov extrémnej pravice. Nepodceňujme preto bezpečnostné hrozby,“ povedal Blaha.

Podľa europoslanca Eduarda Kukana z SDKÚ sa o téme víz dlho diskutovalo aj na pôde Európskeho parlamentu. Myslí si, že teraz otázka víz nájde masívnu podporu. „Pri tejto príležitosti sa netreba dať uniesť politickými emóciami a je dôležité, aby obidve krajiny Ukrajina aj Gruzínsko splnili všetky technické predpoklady,“ povedal europoslanec. Plánované zrušenie víz označil za dobrý ťah. „Je to dôkaz pre obyvateľov týchto štátov, že EÚ záleží na nich,“ poznamenal. Spomenul príklad balkánskych štátov, pre ktoré tiež bolo zavedenie bezvízového styku so schengenským priestorom podľa europoslanca obrovská vec.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Gruzínsko #víza #Ukrajina