Kyjev očakáva ústretovosť Bruselu

Súčasná spoločensko-politická situácia na Ukrajine má množstvo podôb, ale v žiadnom prípade nie je normálna. Poukázal na to napokon začiatkom týždňa v Kyjeve aj viceprezident USA Joe Biden.

11.12.2015 12:30
debata (36)

Okrem ním nazvanej korupcie, ktorú prirovnal k rakovine na tele Ukrajiny, našich susedov kvári aj stále vysoká kriminalita, nekontrolovateľný pohyb nelegitímnych ozbrojencov a hlavne zbraní a munície medzi frontovým juhovýchodom a „vnútrozemím“. Navyše na Ukrajine pôsobia Kyjevom nekontrolované radikálne nacionalistické sily, ako je Pravý sektor.

Kyjev sa však dnes sústreďuje skôr na „vnútorného nepriateľa“, za ktorého aktivitou je podľa neho Moskva. Ako dôkaz má najnovšie poslúžiť utorkové zatknutie osemčlennej „diverznej skupiny“ v Kyjeve, pozostávajúcej z troch Rusov a piatich Ukrajincov. Podľa štátnej bezpečnosti mali už dlhšie operovať po celom území Ukrajiny a v jednom z bytov našli nálože, zbrane aj strelivo.

Napriek stále napätej spoločenskej situácii Ukrajinci už piaty rok očakávajú zrušenie vízového režimu s Európskou úniou. Od začiatku kládol Brusel ako podmienku skončenie občianskej vojny v Donbase. Dnes akcentuje zvýšenie boja s korupciou, reformy na hranici a vydávanie osobných dokumentov, občianskych preukazov a pasov podľa európskych noriem. Teda s biometrickými prvkami. Ukrajinský server Ukraina.ua však pripomína, že Bruselom sľubovaný bezvízový režim nezahŕňa právo na prácu v únii. Na druhej strane zakotvuje možnosť nachádzať sa na jej území iba tri mesiace v rámci jedného polroka.

„Dohoda o voľnom pohybe je v súčasných podmienkach nereálna. Nereálne je však aj odmietnutie akejkoľvek formy dohody, a to z politických dôvodov. A tak únia bude podľa všetkého naťahovať čas, ponechávajúc pritom Ukrajincov v ilúziách, ale zároveň bez akéhokoľvek politického rozhodnutia,“ povedal v stredu Jacques Sapir, francúzsky odborník v oblasti geopolitiky a makroekonomiky, citovaný agentúrou RIA Novosti.

Európska komisia by mala už 15. decembra zverejniť záverečné stanovisko k stupňu pripravenosti Ukrajiny na bezvízový režim. Ako však pripomína ukrajinský portál Podrobnosti, je to iba polovica cesty, pretože „závery budú obsahovať iba všeobecné zásady, na základe ktorých by mala Rada EÚ pravdepodobne na jar 2016 prijať konečné rozhodnutie“.

„Môžeme očakávať štyri až päť vážnych kritických pripomienok. Prvou je principiálna požiadavka únie týkajúca sa fungovania nezávislých antikorupčných orgánov. My ich však ešte len dávame dokopy, personálne ich obsadzujeme. Je to však málo na dosiahnutie konečného hodnotenia. To totiž vychádza z efektivity spomínaných orgánov,“ povedal pre portál Podrobnosti ukrajinský politológ Olexandr Suško, riaditeľ Ústavu euroatlantickej spolupráce.

„Zákony sme síce schválili, ale dôležité je, aj kedy budú fungovať,“ upozornila zároveň Julia Tiščenkovová, odborníčka z ukrajinského nezávislého Centra pre politické štúdie.

A napokon, ako sa zhodli obaja politológovia, v hre je aj pálčivý problém s tzv. vnútornými utečencami. V tejto súvislosti Európska komisia neprestáva kritizovať Kyjev za ich diskrimináciu. „Je ich veľmi veľa a pri hodnotení pripravenosti Ukrajiny na bezvízový režim s úniou vznikne otázka, ako štát dodržiava ich práva,“ dodal Suško. <pe>

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon o ochrane oznamovateľov korupcie #Kyjev