Splátkový predaj bude bežať ďalej

Ľudia si aj v budúcnosti budú môcť kupovať práčku či chladničku na splátky, "lízovať" kúpu auta či prefinancovať svoju hypotéku na byt. Informáciu, že to bude inak, tento štvrtok vypustila asociácia, ktorá zastupuje spoločnosti poskytujúce úvery.

11.12.2015 20:00
debata (30)

Parlament totiž menil niektoré pravidlá pre poskytovanie pôžičiek. Jeden z autorov týchto zmien, poslanec za Smer Róbert Madej však tvrdí, že sa netýkajú splátkového predaja. Pridala sa k nemu aj Národná banka Slovenska.

Rozruch vyvolal paragraf v novele zákona o spotrebiteľských úveroch, ktorý zakazuje bankám či nebankovkám vyplatiť spotrebiteľovi peniaze na ruku. Parlament schválil, že finančný dom musí žiadateľovi poslať peniaze prevodom na účet, prípadne poštovou poukážkou.

Asociácia poskytovateľov spotrebných úverov reagovala, že takto sa zastaví splátkový predaj. Ten sa využíva napríklad pri kúpe elektroniky, keď si človek vybaví pôžičku priamo v predajni a domov odíde s televízorom. Firma, ktorá mu peniaze požičala, ich posiela priamo predajcovi a nie žiadateľovi.

Národná banka Slovenska (NBS) situáciu upokojuje s tým, že splátkový predaj bude bežať aj naďalej. Podľa nej nový paragraf treba vnímať v kontexte celého zákona.

"Preto sa uplatňuje len na situácie, keď sú peniaze dané k dispozícii priamo spotrebiteľovi. Neznamená to, že peňažné prostriedky, ktoré sa nevyplácajú spotrebiteľovi, ale predajcovi tovaru, prípadne inej banke, sú nezákonne poskytnutý úver,“ konštatovala NBS.

„Prijatá právna úprava sa nijako nedotkne splátkového predaja, ktorý je upravený v osobitnom paragrafe,“ dodal Madej.

K zákazu vyplácania úverov na ruku sa pristúpilo po kontrole NBS medzi nebankovými spoločnosťami. Národná banka zistila, že niektoré firmy si z vyplatenej sumy strhávali poplatky, a tým požičali menej peňazí, ako bolo uvedené v zmluve, pričom o tom neexistoval dôkaz.

Spotrebiteľ si napríklad zobral úver 300 eur a súhlasil s výplatou v hotovosti, spoločnosť mu však vyplatila o 50 eur menej. Odôvodnila to tým, že si už strhla prvú splátku úveru alebo to bola platba za doplnkovú službu.

Poslanec Smeru pripomína, že schválené pravidlá poslúžia ako nástroj na boj proti úžere. Obsahujú tiež zákaz vyberať pri pôžičkách poplatky cez tretie firmy. Zavádzajú sa pokuty až do výšky 500-tisíc eur, ak spoločnosť bude ponúkať pôžičky bez licencie NBS.

Po novom už nebude možné popri úvere uzavrieť okrem poistnej a zabezpečovacích zmlúv ďalšie iné zmluvy o doplnkových službách.

Zmena zákona o spotrebiteľských úveroch je súčasťou balíka zákonov (zákon zmenkový a šekový, exekučný poriadok), ktoré sa menili v rámci Občianskeho súdneho poriadku. Ich cieľom je zvýšiť ochranu spotrebiteľa v súdnych konaniach pred všeobecnými súdmi, zabrániť majú napríklad zneužívaniu zmeniek.

Po tom, čo vstúpia do platnosti, by už na súdoch nemalo dôjsť k vydávaniu rozsudkov, ktoré potvrdzujú nároky veriteľov siahajúce k úžere. Novely má ešte podpísať prezident, platiť začnú, len čo vyjdú v Zbierke zákonov.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #splátky