Český europoslanec a traja Slováci rokovali za odsúdeného podvodníka

Český komunistický europoslanec Miroslav Ransdorf priznal, že spolu s troma Slovákmi rokoval vo švajčiarskej banke v mene Vladimíra Huňka, ktorý bol v minulosti odsúdený za podvod.

13.12.2015 16:00
debata (5)

Štvorica chcela podľa medializovaných informácií vybrať z banky až 350 miliónov eur, jej pracovníci však na mužov zavolali políciu.

Pre Českú televíziu Ransdorf povedal, že stále verí, že finančné prostriedky na účte v zürišskej banke skutočne sú a dokumenty, ktoré tam predložil, sú pravé. Hoci už predtým priznal, že vie o Huňkovej minulosti.

Napriek tomu je presvedčený o jeho dedičstve (po zosnulej švajčiarskej občianke), ako aj o tom, že je v danom prípade Huněk v práve. Ide vraj okrem iného aj o obrovské majetky v Brazílii. Švajčiarska polícia ho podľa neho nepresvedčila, že by to bolo inak.

Niektoré bulvárne české médiá tvrdia, že milióny na švajčiarskom konte mali patriť českej hrdinke protikomunistického odboja Helene Husákovej Huňkovej, ktorá bola odsúdená v 50. rokoch v politickom procese. V roku 1968 emigrovala do Švajčiarska a pred desiatimi rokmi zomrela.

Za svoju angažovanosť v kauze údajne nemal europoslanec sľúbenú žiadnu províziu. „Zaujalo ma na jeho prístupe, teda čo viem od jeho manažéra, že chce dávať tieto peniaze na humanitárne účely. Vrátane zdravotnej starostlivosti, pretože on je údajne hendikepovaný človek,“ povedal Ransdorf Českej televízii. O tom, že bol Huněk viackrát odsúdený za podvody, vie, ale pre Ransdorfa je dôležitejšie a podstatné, že má nárok na svoj účet.

Ransdorfa a trojicu slovenských občanov zadržala švajčiarska polícia vo štvrtok 3. decembra, keď chceli údajne v zastúpení majiteľa účtu hovoriť s predstaviteľmi zürišskej banky. Tá však ohlásila kvôli nezrovnalostiam údajov na predložených dokumentoch s údajmi o majiteľovi účtu prípad polícii pre podozrenie na bankový delikt.

Štátne zastupiteľstvo v Zürichu potvrdilo, že štyria muži sú obvinení. Okrem českého europoslanca ide o Slovákov Attilu D. a Juraja H. a bývalého starostu Ivanky pri Nitre Petra G., ktorého švajčiarsky prokurátor nechal vo väzbe. Ransdorfa a dvoch Slovákov prepustili na slobodu v priebehu 48 hodín.

Prevod miliónov z konta na iný účet, pri ktorom mali muži podľa švajčiarskej polície použiť falošné doklady, mal údajne manažovať exstarosta Ivanky pri Nitre. Ten mal osloviť Ransdorfa, aby sa na akcii zúčastnil. Ransdorf vo štvrtok oznámil, že pozastaví členstvo v krajne ľavicovej frakcii Európskeho parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #europoslanec #Miloslav Ransdorf