VšZP nakúpila 8 500 hygienických balíčkov

Zubná kefka, sprchovací gél, príbor či uterák. Balíček aj s takýmito hygienickými potrebami od januára dostane pri hospitalizácii každý poistenec Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Zatiaľ sa tak stane len v dvoch nemocniciach, vo vojenskej v Bratislave a v Nových Zámkoch. Ak sa projekt osvedčí, najväčšia poisťovňa balíčky posunie do všetkých nemocníc.

13.12.2015 20:00
vseobecna zdravotna poistovna, vszp Foto: ,
VšZP plánuje od júna budúceho roka postupne zaviesť balíček pre jej poistencov do všetkých nemocníc na Slovensku.
debata (26)

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) je presvedčená, že jej klienti takúto pomoc ocenia. „Medzi pacientmi sú aj zo sociálne slabších skupín, ktorí balíček určite uvítajú, a rovnako aj akútne hospitalizovaní, ktorí sa dostanú do nemocnice narýchlo, bez hygienických potrieb,“ povedal generálny riaditeľ VšZP Miroslav Vaďura.

Obsahom balíčka sú zubná kefka, pasta, sprchovací gél a šampón v jednom, mydlo, hygienické vreckovky, vlhčené utierky, uterák, jednorazové chrániče sluchu, príbor, tiež časopis Partnerstvo, ktorý vydáva VšZP, a informačný leták.

VšZP chce takto poistencom sprostredkovať užitočné informácie súvisiace s ich pobytom v nemocnici a získať spätnú väzbu formou dotazníka. VšZP plánuje od júna budúceho roka zaviesť balíček postupne do všetkých nemocníc na Slovensku pre jej poistencov.

Viaceré nemocnice zápasia s nedostatkom hygienických potrieb. Pacienti s tým počítajú, a preto si ich nosia z domu. Privítali by však, keby radšej poisťovňa uhrádzala dôležité vyšetrenia či lieky. Kardiologický pacient Igor Chamilla uviedol, že VšZP neprišla s ničím novým a tak to funguje bežne v Európe.

„Myslím si, že sú dôležitejšie veci, ako si robiť marketing s pacientmi. Radšej nech chorým refinancuje niektoré dôležité výkony, skráti čakacie lehoty na operácie, prispeje na drahšie lieky,“ vymenoval Chamilla.

Bez zubnej kefky či uteráčika už dnes podľa neho do nemocnice nikto nechodí. „Ale keď nemocnica nemá od poisťovne preplácané peniaze v takom rozsahu, ako potrebuje, tak pacient na tom prerába viac, ako keď dostane uteráčik,“ dodal.

Podobný názor vyslovila aj Terézia Hurbaničová zo Spoločnosti psoriatikov a atopikov. „Neviem, aký prínos to môže byť pre pacienta, keď nedostane vhodnú liečbu a musí si platiť drahé lieky a masti. Radšej nech preplatia tie,“ poznamenala Hurbaničová.

„Myslím si, že je to dobrá vec,“ zhodnotila hygienicky balíček parkinsonička Katarína Felixová z Levíc. Už sa jej stalo, že išla na vyšetrenie do Bratislavy a hneď ju aj hospitalizovali. „V takom prípade by som hygienické potreby uvítala,“ dodala.

Riaditelia nemocníc, kde projekt štartuje, ho považujú za zaujímavý. „Každý benefit pre nášho pacienta vítame. Balíček dostane väčšina našich pacientov, keďže 73 percent z nich sú poistenci VšZP,“ uviedol Marian Križko, generálny riaditeľ Nemocnice sv. Michala v Bratislave.

Obsahom balíčka sú aj zubná kefka, pasta,... Foto: Zlatica Beňová, Pravda
zdravotný balíček, hygienický balíček, Obsahom balíčka sú aj zubná kefka, pasta, sprchovací gél, uterák a príbor.

V novozámockej nemocnici svojim pacientom príbory aj toaletný papier poskytujú. Na otázku, či by zdravotná poisťovňa nemala nemocniciam radšej prispieť na dôležitejšie veci, riaditeľ Imrich Matuška odpovedal, že na každý projekt sa dá pozerať z dvoch strán.

„Ak v tom budeme hľadať negatíva, tak môžeme konštatovať, že by sa dalo prispieť aj na iné veci. Náš pohľad je taký, že je to pozitívne pre pacienta,“ dodal Matuška s tým, že tento projekt nemocnicu neukracuje o peniaze, ktoré si vyrokovali s poisťovňou, ale naopak, zvyšuje sa komfort pacienta.

Analytik Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku HPI Tomáš Szalay kladne zhodnotil, že sa poisťovňa o svojich klientov stará. „Na druhej strane však pacient dostane hygienické potreby, ktoré by mali byť účasťou jeho nároku a ten nárok by mala zabezpečiť nemocnica. Poisťovňa v tomto prípade iba supluje rolu poskytovateľa, ktorý nie je schopný zabezpečiť, aby bol na záchode toaletný papier,“ povedal Szalay.

Otázka podľa neho znie, že keď poisťovňa zabezpečí hygienické potreby pre poistencov, čo do balíčka pribudne ďalej. Prirodzeným a logickým krokom by mohla byť napríklad strava a upratovanie.

„Takýto krok VšZP však zvádza k nesprávnemu postoju nemocníc,“ upozornil analytik s tým, že ak poisťovňa podpisuje zmluvu s nemocnicou, tak by tam okrem počtu výkonov a cien mali byť aj podmienky, ako sa nemocnica o jej poistenca postará a čo všetko v rámci ošetrenia dostane.

Prvé balíčky sa začnú rozdávať 15. januára. VšZP ich financuje z prostriedkov určených na svoju prevádzku. Zatiaľ nakúpila 8 500 balíčkov, ide o predpokladaný počet hospitalizácií v oboch nemocniciach do júna 2016. Poisťovňa na hygienické potreby vyčlenila 46 500 eur.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP