Vodičov ohrozujú predávajúci cudzinci

V lete obťažovali cudzinci vodičov na diaľnici D1 v Trnavskom kraji a za posledný mesiac sa objavilo niekoľko podnetov z okolia Nitry.

14.12.2015 13:00
cudzinci, diaľnica, auto, R1, predaj Foto: ,
Cudzincov, ktorí zastavovali okoloidúce autá na rýchlostnej ceste R1 pri Nitre, zachytili kamery Centra monitorovania dopravy v Selenci v priebehu pár dní, koncom novembra a začiatkom decembra.
debata (35)

Cudzinci zastavujú autá na rýchlostnej ceste R1 v snahe získať od ich posádok peniaze. Riskantným správaním ohrozujú nielen seba, ale aj ostatných.

V priebehu novembra a decembra eviduje polícia tri prípady cudzincov, ktorí sa na rýchlostnej ceste snažili zastaviť okoloidúce autá. Policajti preverili dva podnety, auto z posledného decembrového hlásenia na mieste nezastihli.

„Hliadky dopravného oddelenia venujú takýmto vozidlám a osobám zvýšenú pozornosť. Vo všetkých prípadoch vykonali lustráciu vozidla a posádky, ktorú vždy tvorili Rumuni,“ povedala z nitrianskej krajskej polície Božena Bruchterová.

Policajti zistili dopravné priestupky ako nepoužitie výstražného trojuholníka a reflexnej vesty či odstavenie vozidla na nepovolenom mieste. Vybavili ich napomenutím alebo blokovou pokutou. Cudzinci mali v prvom prípade ponúkať vodičom zlato, hliadka to však nepotvrdila. Podľa Bruchterovej môžu riešiť len také protiprávne konanie, ktoré zistia. Na prehliadku auta nestačí len to, že je človek niekomu podozrivý.

Polícia však reaguje na každé hlásenie. „Na miesto je okamžite vyslaná najbližšia hliadka. Nezáleží na tom, či ide o diaľničnú, dopravnú alebo poriadkovú políciu,“ priblížila hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Čas, za aký sa hliadka dostane na miesto, sa líši v závislosti od vzdialenosti, hustoty premávky či dostupnosti terénu. V súčasnosti platia podľa Baloghovej zvýšené bezpečnostné opatrenia, ktoré však nie je možné spresniť.

Cudzincov na R1 zachytili aj kamery Centra monitorovania dopravy v Selenci, ktoré využíva spoločnosť Granvia Operation. V správe má 46-kilometrový úsek Nitra-západ – Tekovské Nemce. Kamerami pokrýva asi 50 až 55 percent komunikácií. „Ide najmä o nebezpečné úseky ako križovatky či mosty,“ priblížil hovorca spoločnosti Robert Kišš. Podľa záznamov zastavovali autá koncom novembra a začiatkom decembra, teda s odstupom pár dní.

Na decembrový prípad upozornil políciu dispečer centra. Podozrivé auto však odišlo z miesta skôr, ako tam hliadka stihla doraziť. „Zaujala preto pevné stanovisko pri zjazde na Beladice, ale vozidlo už spozorované nebolo,“ dodala policajná hovorkyňa Bruchterová. Na decembrovom videozázname bola zachytená situácia na križovatke Nitra-západ pri obci Lehota.

Tvária sa, že majú pokazené auto a potrebujú pomoc. Len čo im niekto zastaví, začnú mu ponúkať tovar. Najčastejšie ide o mosadzné prstene, ktoré vydávajú za zlaté.
Viliam Brtáň, riaditeľ Stella Centra

Staršie luxusné auto bolo odstavené na pripájacej vetve R1, ktorá sa zatáča do kopca. Vodiči tu musia ísť pomalšie. S blikajúcimi svetlami stálo na krajnici, no zasahovalo aj do jazdného pruhu. Okoloidúce autá sa mu museli vyhýbať. Výstražný trojuholník chýbal. Muž v tmavom oblečení a bez reflexnej vesty sa pohyboval na ceste a posunkami sa snažil zastaviť prechádzajúcich vodičov.

Na zázname vidieť, že sa mu to podarilo. Prišiel k autu, cez sedadlo spolujazdca sa nakláňal k vodičovi a niečo mu ukazoval. Ako uviedol hovorca spoločnosti Robert Kišš, nahlásené auto s trojčlennou posádkou sa zdržalo na mieste asi 15 minút. Spoločnosť odporúča vodičom, aby si týchto ľudí nevšímali.

Na slovenských cestách nie sú predávajúci cudzinci novinkou. Podľa riaditeľa Stella Centra Viliama Brtáňa sa sporadicky objavujú aj na ceste R1, no hlásených prípadov nie je viac než zvyčajne. „Využívajú najmä diaľnice a cesty prvej triedy, kde je najväčšia premávka,“ povedal Brtáň.

Najviac ich vidieť v lete a potom na jeseň. „Tvária sa, že majú pokazené také lepšie auto a potrebujú pomoc. Len čo im niekto zastaví, začnú mu ponúkať tovar. Najčastejšie sa snažia speňažiť mosadzné prstene, ktoré vydávajú za zlaté,“ opísal riaditeľ Stella Centra ich známu praktiku. Niekedy ponúkajú falošné motorové píly.

Správanie cudzincov, ktorí sa bez označenia pohybujú na rýchlostnej ceste či diaľnici a snažia sa zastaviť autá, považuje dopravný analytik Jozef Drahovský za všeobecné ohrozenie. „Ohrozujú nielen seba, ale aj ostatných vodičov. Zákon o cestnej premávke je prísny, ale to v tejto situácii nestačí,“ povedal analytik. Pokuty za dopravné priestupky nezabránia, aby sa presunuli ďalej alebo sa vrátili neskôr.

V prvom prípade posádka auta tvrdila, že má na aute poruchu. Ak by ju aj fingovali, nie je to trestné. „Zákon nič také nerieši. Na to, aby išlo o trestný čin podvodu, musí byť spôsobená škoda vyššia ako 266 eur. Ak by aj cudzinci nejaké peniaze od vodičov dostali, je to na dobrovoľnej báze,“ vysvetlila odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Ilustračné foto. Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
auto, diaľnica, R1, cudzinec, predaj Ilustračné foto.

Problém s Rumunmi, ktorí obťažovali vodičov na diaľnici D1, riešila v letných mesiacoch aj trnavská krajská polícia. „V priebehu niekoľkých týždňov sme dostali desiatky podnetov od vodičov. V súčasnosti nič podobné neevidujeme, “ priblížila trnavská krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Vodičov zastavovali predovšetkým muži na luxusných autách so zahraničnými evidenčnými číslami Nemecka alebo Holandska. „Pod zámienkou naliehavej situácie žiadali pre rodinu, manželku a dieťa finančnú pomoc a ako protihodnotu ponúkali zlato,“ dodala Kredatusová.

Rumuni využívali miesta, kde musia vodiči spomaliť na diaľnici rýchlosť, v pripájacích pruhoch či pri výjazdoch z diaľnice. Časť diaľnic je pod dohľadom kamier. „Kamerový systém pokrýva vyťažené úseky diaľnic D1, D2 a D3 a všetky tunely,“ priblížila hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková.

Drahovský si myslí, že z diaľnice sa predávajúci cudzinci vytratili aj vďaka projektu Diaľničná patrola, ktorý spustili v apríli. V rámci tejto bezplatnej nonstop služby pomáha motoristom s riešením núdzových situácií niekoľko plne vybavených áut, ktoré jazdia po diaľniciach a rýchlostných cestách.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #diaľnice #cudzinci #R1