Mestá a obce môžu určovať pravidlá pre ohňostroj

Mestá a obce môžu tento rok určovať podmienky na používanie pyrotechniky na svojom území alebo v ich častiach. Zastupiteľstvá samé určia, akým spôsobom budú používanie ohňostrojov regulovať.

14.12.2015 11:27
debata (1)

Túto právomoc vrátil samosprávam zákon o banskej činnosti, výbušninách a o štátnej banskej správe schválený v lete, uviedol hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák. V prvom rade však podľa neho platí, že pyrotechnický výrobok možno používať len podľa návodu na jeho používanie.

„Doterajší generálny zákaz používania pyrotechniky vo vzdialenosti menšej ako 200 metrov od nemocníc, kostolov, detských zariadení, domovov dôchodcov, škôl, liečební a cintorínov bez písomného súhlasu vlastníka týchto objektov bol nahradený možnosťou pre obce zakázať alebo obmedziť používanie pyrotechniky na jej území z dôvodu verejného poriadku," vysvetlil Kaliňák.

Kategorizácia jednotlivých typov pyrotechniky odráža ich účel, no tiež napríklad aj možnosti manipulácie z hľadiska veku ľudí. Tzv. zábavná pyrotechnika je zaradená do kategórii F1 až F3, kategórie T1 a kategórie P1. Do kategórií T2 a P2 patria pyrotechnické výrobky, ktoré môžu ľudia nadobudnúť či používať len na základe povolenia, resp. oprávnenia. „Sú určené profesionálnym odpaľovačom ohňostrojov, s čím sa spájajú aj viaceré veľmi prísne podmienky," dodal.

Mestá a obce môžu z dôvodu ochrany verejného poriadku obmedziť alebo zakázať používanie pyrotechnických výrobkov konkrétnych kategórií. Umožňuje im to príslušné všeobecne záväzné nariadenie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pyrotechnika #samosprávy #ohňostroj