Študenti roka už chystajú biznis

Mladí, šikovní a s nápadmi, ktoré si dávajú patentovať aj v zahraničí. Celkovo 11 talentovaných výskumníkov, ktorí pôsobia na slovenských vysokých školách alebo vo výskumných ústavoch Slovenskej akadémie vied si včera prevzalo ocenenie Študentská osobnosť Slovenska.

14.12.2015 14:36 , aktualizované: 20:00
studentska osobnost roka, Jakub Bercik Foto: ,
Jakub Berčík.
debata (7)

„Je to prekvapenie, krásna bodka za mojím doktorandským štúdiom,“ povedal po prebratí ceny tohtoročný absolútny víťaz súťaže Jakub Berčík. Dnes už odborný asistent na Fakulte ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa zaoberá neuromarketingom.

Teda oblasťou marketingu, ktorá sa snaží pochopiť správanie spotrebiteľov s využitím metód, ktoré sa používajú v medicíne a psychológii, ako je meranie srdcovej aktivity, kožného odporu či monitorovanie očných pohybov. Skúmanie, ako na správanie ľudí vplýva prostredie – hudba v supermarketoch či osvetlenie – v západných krajinách nie je novinkou.

Technológia, ktorou sa Berčík zaoberá, však ide o niečo ďalej a snaží sa odhaliť nielen reakcie človeka na rôzne faktory, ale aj manipuláciu. Pri potravinách napríklad spolupracuje so senzorickým laboratóriom a testuje ich z hľadiska toho, čo obsahujú a aký to má emocionálny dosah na ľudí.

Berčík zdôrazňuje, že výsledky jeho výskumu, ktorý sa pripravuje na patentovanie, nie sú zamerané na to, aby ľudia viac nakupovali. "Sami sme spotrebitelia a šli by sme tým sami proti sebe, aj keď netvrdím, že tieto dáta nemôžu byť zneužité. Ale naším cieľom je pomôcť firmám, ktoré ponúkajú kvalitné produkty, aby boli úspešnejšie na trhu.

Nehovorím o firmách, ktoré majú lacný produkt a chcú ho predať draho," pripomenul Berčík. Oproti tradičným marketingovým výskumom výhodou tohto je väčšia presnosť, čo podľa neho môže pomôcť najmä malým a stredným podnikom, kde musia počítať každé euro.

Vlani skončený doktorand pripravuje na rozbehnutie už vlastný startup. „Je už takmer na svete, vymysleli sme mu slovenský názov a bolo by pekné, keby sa to podarilo dotiahnuť do konca. Chcel by som, aby sa výsledky, o ktoré sa snažíme na akademickej pôde, dostali do komerčnej sféry a neboli to len výsledky, ktoré budú pre verejnosť neznáme, ale aby boli využiteľné v praxi,“ zdôraznil.

Využitie výsledkov svojej práce chystá do praxe aj Daniel Šlosár, ktorý sa stal študentskou osobnosťou roka v kategórii hutníctvo, strojárstvo a energetika. Doktorand na Technickej univerzite v Košiciach sa venuje alternatívnym zdrojom energie a už pred niekoľkými rokmi začal spolupracovať s ekologicky zameraným občianskym združením Sosna v Košiciach.

„Mali požiadavku na slnečný varič, tak som ho postavil, potom sme to rozšírili na slnečnú sprchu a slnečnú chladničku. Vypracoval som to, vyrobil a je to tam dodnes,“ hovorí Šlosár. Zariadenie v tvare dáždnika, ktoré dokáže koncentrovať slnečnú energiu a vyrábať elektrinu, inovoval tak, že chystá jeho uvedenie na trh. Technológiu má patentovanú vo viacerých štátoch.

"Priniesol som inováciu v tom, že technológia koncentračného zariadenia sa dá využiť pri obnoviteľných zdrojoch energie – teda slnečnej aj tepelnej, čiže pri ohni, pri hocijakom horúcom zdroji. Vedel som, že mnohých ľudí odrádza od alternatívnych zdrojov fakt, že fungujú, len keď svieti slnko. Toto zariadenie funguje vo dne aj v noci.

Môžete ho mať so sebou, či idete do lesa, alebo na festival, vďaka nemu si dobijete tablet, telefón, laptop," vysvetľuje Šlosár svoj patent. Jeho startup sa volá Chargebrella – podľa dáždnika, v ktorého rukoväti je skrytý generátor. Dáždnik si môžu ľudia vziať napríklad na pláž, napojiť naň čítačku a čítať knihu.

Ani on nemá v pláne utekať zo Slovenska. „Chcel by som, aby sa podarilo dotiahnuť túto technológiu na trh. Ak sa časom výroba nepresunie niekde inde, to neviem odhadnúť. Ale rád by som zostal tu,“ dodal doktorand na košickej univerzite. Výskumníci zo slovenských vysokých škôl majú byť podľa neho na čo hrdí. „Bol som v San Franciscu a myslím si, že máme kvalitný výskum. To, čo nám chýba, je zaviesť patent na trh. Máme na to,“ uzatvoril Šlosár.

Projekt Študentská osobnosť Slovenska organizuje Junior Chamber International – Slovakia. Tento rok v 11 kategóriách nominovali jednotlivé fakulty a pracoviská SAV celkovo 75 študentov a doktorandov vo veku 18 – 35 rokov. Tých najlepších vybrali odborníci z akadémie a vysokých škôl.

Študentská osobnosť Slovenska 2015

  • Absolútny víťaz: Jakub Berčík – Fakulta ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre
  • kategória Elektrotechnika, priemyselné technológie: Dušan Nemec – Elektrotechnická fakulta Žilinskej univerzity
  • kategória Hutníctvo, strojárstvo, energetika: Daniel Šlosár – Fakulta BERG TU v Košiciach
  • kategória Informatika a matematicko-fyzikálne vedy: Zuzana Kovaľová – Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave
  • kategória Lekárske vedy, farmácia: Erik Mingyár – Ústav molekulárnej biológie SAV
  • kategória Prírodné vedy, chémia: Lukáš Krivosudský – Prírodovedecká fakulta UK v Bratislave
  • kategória Stavebníctvo, architektúra: Ladislav Sátor – Ústav stavebníctva a architektúry SAV v Bratislave
  • kategória Poľnohospodárstvo, lesníctvo, drevárstvo: Lenka Kuželová – Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre
  • kategória Právo, filozofia, politológia, sociológia: Magdaléna Barányiová – Fakulta stredoeurópskych štúdií UKF v Nitre
  • kategória Kultúra a umenie: Viktor Feher – Fakulta umení, TU v Košiciach
  • kategória Ekonómia: Jakub Berčík – Fakulta ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre
  • kategória Šport: Paulína Fialková – Právnická fakulta UMB v Banskej Bystrici

Pôvodnú správu z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoké školy #expert #študentská osobnosť roka