Šéf maďarského parlamentu nechce Slovensko v EÚ

Slovensko a Česko sa nemali stať členmi Európskej únie. Tvrdí to šéf maďarského parlamentu László Kövér. Naše ministerstvo zahraničných vecí si preto v pondelok pozvalo na koberec maďarskú veľvyslankyňu Evu Czimbalmosné Molnár.

15.12.2015 07:00
debata (222)

Predseda maďarského parlamentu v rozhovore pre český denník Právo svoje tvrdenie zdôvodňuje tým, že Slovensko aj Česko majú v právnom poriadku zákon, ktorý vychádza zo zásady kolektívnej viny.

„Pokiaľ Európa prijíma kolektívnu vinu, o akých spoločných hodnotách a zásadách hovoríme?“ povedal Kövér v súvislosti so stále platnými Benešovými dekrétmi. Nepoprel pritom konštatovanie, že Maďarsko aj naďalej požaduje vyradenie československých dekrétov prezidenta republiky z právneho poriadku ČR a SR.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí označilo Kövérove vyjadrenia za „nekvalifikované a nezodpovedajúce úrovni vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom“.

„Považujeme za nepochopiteľné, prečo László Kövér cíti potrebu opakovane narúšať pozitívnu atmosféru medzi Slovenskom a Maďarskom nezodpovednými a urážlivými vyjadreniami na adresu Slovenska aj Českej republiky a udeľovať svojské lekcie z európskych hodnôt,“ reagoval hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Stano.

Podľa neho vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sú na historicky najlepšej úrovni. Maďarskej veľvyslankyni rezort tlmočil stanovisko slovenskej strany. Podľa neho sú najnovšie vyjadrenia Kövéra aj v rozpore so stanoviskami maďarského ministra zahraničného obchodu a zahraničných vecí Pétera Szijjárta.

Ten na pôde ich parlamentu minulý týždeň hodnotil vzťahy so Slovenskom ako mimoriadne dobré. Slovenský rezort diplomacie veľvyslankyni Eve Czimbalmosné Molnár zdôraznil, že očakáva, že predseda maďarského parlamentu sa v budúcnosti zdrží podobných vyjadrení a prenechá hodnotenie historických procesov fundovaným odborníkom.

Politológ Juraj Marušiak hovorí, že otázka Benešových dekrétov nebola v bilaterálnych vzťahoch medzi Maďarskom a Slovenskom nikdy uzavretá a predstavuje problém. „Maďarsko na základe súčasných pozitívnych vzťahov medzi oboma krajinami začína presadzovať nejaké požiadavky,“ upozornil politológ.

Dodal však, že Kövér predstavuje radikálne krídlo vládnucej strany Fidesz. Na výroky šéfa maďarského parlamentu zareagovala aj česká diplomacia. Minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si nadnes predvolal maďarského veľvyslanca v Českej republike Tibora Petöa. Chce od neho počuť vysvetlenie ku Kövérovým výrokom.

Jeho vyjadrenia už odsúdil český minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD), ktorý v nedeľu prišiel do Maďarska za českými policajtmi. Tí, rovnako ako slovenskí, pomáhajú pri dozore nad schengenským priestorom. Česká republika považuje dekréty za právne vyhasnuté, trvá však na tom, že sú súčasťou českého právneho poriadku.

Kövér v rozhovore tiež uviedol, že migračná kríza posilnila spoluprácu medzi krajinami visegrádskej štvorky. Označil ju za veľmi dôležitú a uviedol, že je potrebné ju zintenzívniť. Dúfa však, že raz budú „v strednej Európe také vzťahy, že môžeme medzi sebou slušne a úprimne urovnávať historické krivdy a názorové rozdiely, napríklad otázky okolo menšín“.

© Autorské práva vyhradené

222 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Slovensko