Sprísnenie pôžičiek podporí aj opozícia

Nebankovky už nebudú môcť spotrebiteľom vyplácať na ruku menej peňazí, ako si požičali. Parlament opakovane schválil prezidentom vrátenú novelu Občianskeho súdneho poriadku.

15.12.2015 10:11 , aktualizované: 16.12.2015 12:00
debata (25)

Tá okrem iného zakazuje pri úveroch bankám či nebankovkám vyplatiť spotrebiteľovi peniaze na ruku. Parlament schválil pripomienky hlavy štátu a spresnil, že táto zmena neplatí pre splátkový predaj, lízing áut či prefinancovanie hypoték. Autor týchto zmien poskytovania pôžičiek poslanec Róbert Madej zo Smeru zdôrazňuje, že schválená úprava je kladivom na úžerníkov. Za novelu zdvihlo včera ruku v parlamente zo 118 prítomných až 111 poslancov.

Prezident pri vetovaní zákona požiadal poslancov spresniť text, aby bolo jasné, že zmeny sa nedotknú splátkového predaja či prefinancovania hypoték. Ľudia si aj v budúcnosti budú môcť kupovať práčku či chladničku na splátky a zmeny neohrozia ani trh s úvermi na bývanie.

Rozruch vyvolal paragraf o spotrebiteľských úveroch, ktorý zakazuje bankám či nebankovkám vyplatiť spotrebiteľovi peniaze na ruku. Parlament schválil, že finančný dom musí žiadateľovi poslať peniaze prevodom na účet, prípadne poštovou poukážkou. Asociácia poskytovateľov spotrebných úverov totiž namietala, že takto sa zastaví splátkový predaj.

K zákazu vyplácania úverov na ruku sa pristúpilo po kontrole NBS medzi nebankovými spoločnosťami. Národná banka zistila, že niektoré firmy si z vyplatenej sumy strhávali poplatky, a tým požičali menej peňazí, ako bolo uvedené v zmluve, pričom o tom neexistoval dôkaz. Spotrebiteľ si napríklad zobral úver 300 eur a súhlasil s výplatou v hotovosti, spoločnosť mu však vyplatila o 50 eur menej. Odôvodnila to tým, že si už strhla prvú splátku úveru alebo to bola platba za doplnkovú službu. So splátkovým predajom a spotrebiteľskými úvermi podniká aj prezidentov brat Jaroslav Kiska. Prezident Andrej Kiska predal všetky svoje slovenské nebankovky vrátane splátkových spoločností Quatro a Triangel v roku 2005 spoločnosti Consumer Finance Holding, ktorú vlastní VÚB banka. V Holdingu pôsobí ako predseda predstavenstva od júna 2014 jeho brat Jaroslav. Spoločnosť si tento rok v septembri rozšírila činnosť aj o poskytovanie spotrebiteľských úverov, naďalej poskytuje aj predaj na splátky.

Zmena zákona o spotrebiteľských úveroch je súčasťou balíka zákonov (zákon zmenkový a šekový, Exekučný poriadok), ktorého cieľom je zvýšiť ochranu spotrebiteľa v súdnych konaniach pred všeobecnými súdmi. Zabrániť majú napríklad zneužívaniu zmeniek. Po tom, čo vstúpia do platnosti, by už na súdoch nemalo dôjsť k vydávaniu rozsudkov, ktoré potvrdzujú nároky veriteľov siahajúce k úžere. Novela začne platiť okamžite, ako vyjde v Zbierke zákonov.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #úžera #nebankovky #novela Občianskeho súdneho poriadku