Otvoria Galandiu o 30 dní?

Len deväťročná stavba termálneho centra Galandia v Galante musela pred Vianocami zavrieť svoje brány. Podľa statického posudku, ktorý zverejnil mestský poslanec František Gaulieder na internete, je stav budovy alarmujúci až havarijný a strecha by neudržala ani váhu napadnutého snehu. Ešte do minulého piatka sa pritom do budovy chodilo kúpať množstvo ľudí. Mesto tvrdí, že ide len o hygienicko-technické nedostatky a o tridsať dní znova otvoria.

15.12.2015 15:00
Galandia Foto: ,
Termálne centrum Galandia v Galante.
debata (4)

Areál Termál centra Galandia je vyhľadávaným relaxačným komplexom. Vo vnútornej časti sú štyri bazény a tobogan, vonku tri bazény a dva tobogany. Obyvatelia z okolia Galanty po jeho zatvorení krátko pred vianočnými prázdninami prišli o obľúbené miesto oddychu. Otvorili ho v roku 2007 a samospráva do jeho výstavby investovala 8,3 milióna eur, z toho 4,3 milióna tvoril nenávratný príspevok z eurofondov. Patrí akciovej spoločnosti Galandia, ktorej majiteľom je mesto.

Predseda dozornej rady akciovky Galandia Fridrich Psota problémy súvisiace s technickým stavom budovy nepopiera, zároveň však tvrdí, že ide len o predbežný posudok statika. Ten vychádza z auditu, ktorý navrhla vypracovať dozorná rada, pretože chcela znížiť náklady na energie. Centrum bolo údajne náročné na prevádzku a už dvakrát ho muselo dotovať mesto, pretože bolo v mínuse.

Statický posudok, na ktorý upozornil Gaulieder, spomína napríklad nadmernú koróziu oceľových nosných prvkov zastrešenia bazénov, kde mali byť použité nevhodné materiály pre dané (vlhké – pozn. red.) prostredie. Betónové súčasti stavby sú podľa statika plné trhlín, vykazujú nadmerné priehyby, podlaha sa odtrhla od nosnej konštrukcie. Pre vodorovné strechy statik urobil tieto poznámky: havarijný stav, nie je zaručené, že unesie sneh ani váhu človeka, hrozí kolaps. Šikmé strechy majú slabé podperné prvky.

Podľa primátora Galanty Petra Pašku je predčasné vyvolávať chaos a paniku. Trvá na vypracovaní nového posudku, ktorý bude detailnejší. Až na jeho základe sa rozhodne, či je stav budovy naozaj taký zlý, alebo ide len o planý poplach. Prvá kontrola bola podľa neho len vizuálna a nedostatočná na to, aby robil ďalšie kroky.

Nový posudok by chceli mať vypracovaný do konca roka. Ako ďalej pre Pravdu dodal, Galandia bola naprojektovaná tak, že je energeticky náročná, preto sa snažili znižovať náklady. „Na základe toho sme robili energetický audit. Ten ukázal, že máme údajne aj statický problém. Môže sa však stať, že nový posudok ukáže, že je všetko v poriadku a my hneď otvoríme," domnieva sa primátor.

Plaváreň zatvorili v piatok, o čom sa mnohí Galanťania dozvedeli len z oznamu na dverách. Viacerým z nich ostali v rukách zaplatené vstupenky, ktoré sú im počas vianočných sviatkov zbytočné. Primátor však prisľúbil, že platnosť lístkov sa bude predlžovať do konca budúceho roka.

„Pokiaľ bude niekto cítiť intenzívnu potrebu lístky vrátiť, nebudeme sa tomu brániť," uviedol Paška. Viacerí obyvatelia sú zo stavu len niekoľkoročného termálneho centra rozčarovaní a pýtajú sa, prečo sa audit nerobil už skôr. „Je zarážajúce, že sa to dostalo až do takéhoto stavu a nik nekonal. Krok vedenia mesta a samotnej Galandie nechať tam chodiť žiakov škôl je doslova všeobecným ohrozením a striasa ma od predstavy, čo sa mohlo stať," neskrýva zdesenie Jozef z Galanty.

Prezident Stavebnej komory Slovenskej republiky Ivan Pauer potvrdil, že podľa správy statika ide o náročný rozsah rekonštrukcie, ktorý sa kvalitne nedá stihnúť za 30 dní. „Treba posúdiť, aké materiály projektant pri stavbe navrhol, a tiež porovnať návrh so súčasnou realitou," odporúča Pauer. Uviedol, že podľa jeho informácií stavebný dozor pri tejto stavbe bol dôsledný. Staviteľom mal údajne navrhnúť nejaké odporúčania, ale tí ich vraj neakceptovali.

„Materiály navrhnuté v projekte sa nestotožňujú s tým, čo je na stavbe. Všetky indície naznačujú, že toto sa udialo. Zrejme sa nebral ohľad na to, aká tam napríklad bude vlhkosť a aký to bude mať deštruktívny vplyv na použité materiály. Pokiaľ mal projektant správne navrhnuté materiály a konštrukcie, je v tom nevinne a zodpovedný bude investor, teda mesto," myslí si Pauer. Rekonštrukciu areálu pritom Galanta podľa Psotu nebude môcť zaplatiť zo svojho rozpočtu a jediné riešenie vidí v tom, že si mesto zoberie úver. Takýto krok zatiaľ Paška nepripúšťa a všetky závery pokladá za predčasné.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #statika #Galandia