Kiska: Súdna rada si neplní povinnosti

Súdna rada SR si podľa prezidenta Andreja Kisku neplní svoje zákonné a ústavné povinnosti. Ako uviedol dnes vo vyhlásení, povinnosťou súdnej rady je pravidelne mu predkladať zoznam sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Prezident ich totiž mieni odvolávať z funkcie. Súdna rada to však podľa prezidenta ignoruje.

16.12.2015 15:22
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska vo vyhlásení povedal, že Súdna rada SR si neplní svoje zákonné a ústavné povinnosti.
debata (78)

„Naposledy doručila súdna rada do prezidentskej kancelárie návrh na odvolanie ôsmich sudcov zo zoznamu 50-tich, o ktorých rokovala,“ povedal Kiska. Rada podľa neho mení týmto svoju povinnosť navrhnúť sudcov na odvolanie na svoje právo. „Myslím si, že by si toto protizákonné a protiústavné konanie väčšiny v súdnej rade mali všimnúť aj vláda a parlament, ktorých nominanti sa takto správajú,“ povedal prezident s tým, že všímať túto situáciu by si mali aj samotní sudcovia. „V budúcom roku budú znovu voliť svojich zástupcov v súdnej rade. Bolo by vhodné, aby volili takých zástupcov, pre ktorých bude úcta k ústave a zákonom neprekročiteľnou hranicou pri plnení povinností v súdnej rade,“ vyhlásil.

Prezident vo vyhlásení zdôraznil, že súdnictvo vnímajú občania Slovenska dlhodobo ako závažný problém. Cestou k zlepšeniu tejto situácie je podľa neho aj zavedenie dôsledného etického kódexu pre sudcov. „Opakovane som vyzval súdnu radu, aby prijala účinné, zrozumiteľné a vymáhateľné zásady sudcovskej etiky,“ vyhlásil. V situácii, v akej je slovenské súdnictvo dnes nestačí podľa prezidenta prijať akýkoľvek kódex. Rada by sa podľa Kisku mala kódexom zaoberať vo štvrtok alebo v piatok a vypracovaný má stručný aj rozsiahly variant kódexu. „Rozsiahly kódex bude účinnejší pre verejnosť aj samotných sudcov. Tí budú mať nástroj na to, aby poukázali na tých, ktorí im robia zlé meno,“ dodal prezident.
78 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Andrej Kiska #etický kódex