Pri krádeži liekov zrejme pomáhal distribútor

Naše ceny liekov patria k najnižším v Európe, čo okrem oficiálnych vývozcov láka aj kšeftárov. Onkologické lieky sú podľa lekárnikov v zahraničí jedny z najžiadanejších. Zo Slovenska sa najčastejšie vyvážajú do Nemecka, Anglicka a severských krajín. V niektorých prípadoch môže byť ich cena v cudzine až dvojnásobná.

17.12.2015 12:30
Národný onkologický ústav Foto: ,
Národný onkologický ústav v Bratislave.
debata (12)

Vývoz cítia pacienti na vlastnej koži už viac ako dva roky. Nemôžu sa dostať nielen k onkologickým liekom, ale aj k liekom na reumu, zrážanie krvi, antidepresívam či alergiu. Obiehajú lekárne, len aby sa dostali k svojej liečbe. Z mesiaca na mesiac je to horšie.

V tomto prípade museli lieky ukradnúť a mať nejaký kanál, ako ich dostať do oficiálnej distribúcie. Inak ich do zahraničia nevyvezú.
Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory

Distribučné spoločnosti vyvážajú lieky do zahraničia oficiálne v rámci takzvaného reexportu. Povolenie naň im musí dať Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL). Podľa jeho štatistík bolo od januára do septembra tohto roka zo Slovenska vyvezených 944 liekov v množstve viac ako milión balení.

Zabrániť nelegálnym vývozom liekov má distribútor povinnosť nahlásiť ústavu, aký liek a v akom množstve chce vyviezť. Pričom ŠÚKL im to nemusí schváliť. Kšeftári však reexport nenahlasujú, prevezú lieky do cudziny aj bez povolenia. V tomto roku inšpektori ústavu prichytili troch distribútorov, ktorí vývoz neoznámili.

Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ sa domnieva, že pri Národnom onkologickom ústave ide o špecifický prípad. Herceptín a Avastin, ktoré mali zdravotníci kradnúť, musia byť schválené poisťovňou a idú rovno do nemocnice. „V tomto prípade museli lieky ukradnúť a mať nejaký kanál, ako ich dostať do oficiálnej distribúcie. Inak ich do zahraničia nevyvezú,“ vysvetlil Sukeľ.

Menšie balenie Herceptínu stojí na našom trhu približne 500 eur, väčšie okolo 1 700. Pri Avastine je to 300 a takmer 1 200 eur, v cudzine sa predajú aj dvakrát drahšie. Podľa Sukeľa z ústavu museli miznúť neotvorené balenia.

„Neviem si to predstaviť. Neviem, kto by si zobral na seba to riziko, že by rozbalil infúziu. Všetko musí byť sterilné. Hypoteticky si viem predstaviť, že bol pacient, ktorý potreboval podať napríklad 4 a pol infúzie Herceptínu a ďalší pacient potreboval tiež 4 a pol.Takže tú polovicu, ktorá zvýšila po jednom pacientovi, následne dali so sterilnou ihlou druhému, ale vykázali ju späť. Ale to sú iba hypotézy,“ uvažoval prezident lekárnickej komory.

Účasť distribútora na podvode odhaduje aj viceprezident Asociácie lekárnikov Slovenska Igor Minarovič, ktorý podľa neho musel ukradnuté lieky zaevidovať a teda zlegalizovať.

S problémom vývozu bojujú aj iné európske krajiny. V Česku sa s ním vyrovnali tak, že priamo lekárňam zakázali predávať lieky distribútorom. Iným riešením je zavedenie dvojakej ceny liekov, jednej pre domáci trh, druhej vyššej pre reexport. Rezort zdravotníctva tvrdí, že veľa nástrojov na boj proti vývozu nemá. Robí kontroly na podnet lekárnikov, ale aj pacientov. Iné zmeny nechystá. Podľa rezortu sa zákaz spätného predaja z lekární distribútorom v Česku neosvedčil.

„Stredná Európa bojuje s nízkymi cenami liekov. Podobne ako my sú na tom tiež Rumuni, Bulhari, Maďari a Poliaci. Opatrenie zaviesť dve ceny liekov, jednu pre vnútorný trh a inú pre vývoz, zase skúma Európska komisia ako porušenie pravidiel hospodárskej súťaže,“ uviedlo ministerstvo.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #lieky