Bojová skupina krajín V4 by mala byť v pohotovosti od januára

Spoločná bojová skupina krajín Vyšehradskej štvorky - V4 EÚ by mala byť v pohotovosti od 1. januára 2016 po dobu šiestich mesiacov. Zhodli sa na tom ministri obrany krajín V4 na spoločnom stretnutí v Prahe, kde Slovensko zastupoval štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec.

20.12.2015 15:48
Miloš Koterec Foto: ,
Štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec.
debata (44)

„Bojová skupina je dôležitým príspevkom v rámci Európskej únie v oblasti obrany a bezpečnosti. Naším príspevkom do bojovej skupiny je mechanizovaná rota a špecialisti v oblasti RCHBO, spolu je to 536 profesionálnych vojakov našich ozbrojených síl,“ uviedol Miloš Koterec s tým, že spôsobilosť bojovej skupiny chcú udržať aj po skončení pohotovosti a fungovať by mohla nielen pre účely Európskej únie, ale aj Severoatlantickej aliancie. Informovali o tom z komunikačného odboru Ministerstva obrany SR.

Hlavnými témami pražského stretnutia ministrov obrany krajín V4 boli okrem iného aj aktuálna bezpečnostná situácia, spolupráca krajín V4 pri migračnej kríze a ochrana vonkajších hraníc Európskej únie, či perspektívy ďalšej spolupráce. "Opäť sa potvrdilo, že značka V4 je mimoriadne významná. V rámci tejto skupiny vieme vynikajúco riešiť problémy,“ povedal štátny tajomník Koterec. Ako dodal, najmä v súvislosti s aktuálnou migračnou krízou krajiny V4 úzko spolupracujú a budú aj naďalej. Doplnil ešte, že len nedávno sa vrátili slovenskí vojaci z cvičenia Balaton 2015 v Maďarsku, ktoré priamo súviselo s nelegálnou migráciou. Na stretnutí v Prahe zúčastnení hovorili aj o nedávnej požiadavke Francúzska o pomoc v boji proti terorizmu. „Slovenská republika už prijala opatrenie a zaviazala sa na úrovni parlamentu, že vyšleme našich špecialistov do misie v Mali, ktorú vedie Francúzsko,“ doplnil štátny tajomník rezortu obrany Koterec.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #V4 #Miloš Koterec #migračná kríza #ochrana hraníc