Inšpektori nemusia odhaliť krádeže liekov

Kontroly v štátnych nemocniciach majú odhaliť, či z nich nemiznú drahé lieky. Ministerstvo zdravotníctva chce s nimi začať ešte do konca tohto roka. Či však prinesú skutočné výsledky, je otázne.

21.12.2015 13:00
Ministerstvo zdravotníctva, zdravotníctvo,... Foto: ,
Ministerstvo zdravotníctva pripravuje kontroly v štátnych nemocniciach, ktoré majú odhaliť, či z nich nemiznú drahé lieky.
debata (8)

Inšpekcie spustila aféra v Národnom onkologickom ústave (NOÚ), ktorá sa prevalila minulý týždeň. Polícia obvinila siedmich zdravotníkov ústavu a dve pracovníčky farmafiriem z trestného činu krádeže. Zdravotníci kradli lieky z úseku, kde sa pripravujú infúzie, ktoré boli určené na chemoterapiu, a predávali ich ďalej. Neotvorené ampulky sa mali vyvážať za hranice, kde stoja aj dvojnásobne viac ako na Slovensku.

„Nateraz možno potvrdiť, že plánujeme tieto kontroly vykonať v našich zdravotníckych zariadeniach vrátane špecializovaných a budú zamerané na prípravu a podávanie liečiv,“ povedal hovorca rezortu zdravotníctva Peter Bubla, ktorý bližšie informácie neuviedol. „Aby sa kontrola neminula účinku, nepovažujeme za vhodné medializovať konkrétne plánované postupy týchto kontrol,“ zdôvodnil. Podľa Bublu má ísť o štandardnú inšpekciu. Tú zvyčajne robia zamestnanci Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Či ich ministerstvo poverí aj v tomto prípade, zatiaľ neprezradilo.

ŠÚKL tvrdí, že je pripravený. Podobné kontroly robí každé tri roky, okrem toho reaguje aj na podnety verejnosti. Inšpektori v nemocničných lekárňach odoberajú vzorky, testujú, či liek je mikrobiologicky vyhovujúci a či je správne nariedený.

Žena, ktorá je v prípade jednou z deviatich obvinených, v televízii Markíza opísala, že si odkladali nespotrebované zvyšky liekov, ktoré mali podľa predpisov vyhodiť. Zvyšky použili pri ďalšom pacientovi. Niekedy ušetrili aj dve až tri ampulky za deň, na ich predaji potom zarábali. Mesačne, niekedy raz za dva mesiace im to vynieslo 1000 až 1500 eur. Podľa nej žiadnemu pacientovi neublížili a zdravie nikoho v Národnom onkologickom ústave nebolo ohrozené.

Ministerská inšpekcia takéto konanie nemusí odhaliť. „Aby kontrolór niečo zistil, musel by stáť stále v tej pracovni,“ myslí si prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Poukázal, že ministerstvo aj minulý rok nariadilo previerku lekární, ktorú vykonával ŠÚKL. „Navštívili zopár lekární, urobili zápis a bolo po kontrolách. Tak neviem, nakoľko relevantné budú tieto, ktoré plánujú teraz,“ dodal Sukeľ.

Podľa Sukeľa by inšpektori mali preveriť aj kusovú evidenciu liekov, ktorú musí robiť každá lekáreň. „Skontrolovať by tiež mali, či dochádza k správnemu zaobchádzaniu so zvyškami, či sa likvidujú tak, ako by sa mali,“ pripomenul. Pri onkologických liekoch platí, že nespotrebovanú časť musia zamestnanci po otvorení balenia likvidovať.

Pokiaľ nemocnica dovolí, aby sa s liekmi manipulovalo kadejako, je logické, že príležitosť robí zlodeja.
Ondrej Sukeľ, prezident SLK

Sukeľ si myslí, že systém zlyháva najmä v tých v zariadeniach, ktoré nemajú dostatočne kontrolovaný pohyb liekov. „Pokiaľ nemocnica dovolí, aby sa s liekmi manipulovalo kadejako, je logické, že príležitosť robí zlodeja. Niekde nemajú farmaceuta, lieky sa presúvajú z oddelenia na oddelenie a chýba väčší poriadok,“ poznamenal Sukeľ. Výdaj z nemocničnej lekárne by sa podľa neho mal robiť na meno konkrétneho pacienta, lieky by mali byť označené jeho menom, a tak by putovali po oddeleniach. Jedným z opatrení by tiež mohlo byť namontovanie kamier do priestorov, kde sa infúzie riedia a skladajú.

Hovorkyňa Fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove Renáta Cenková priblížila, že posledná kontrola u nich bola približne pred rokom. Podľa Cenkovej neboli zistené žiadne chyby pri podávaní onkologických liekov. Vysvetlila, že za ordináciu, prípravu aj podanie liekov v nemocnici zodpovedá príslušný lekár, podieľa sa na tom aj zdravotná sestra. Inšpekcia pravidelne prebieha aj v košickej univerzitnej nemocnici, zatiaľ nedostatky neodhalili. V bratislavskej univerzitnej nemocnici majú inventarizačné kontroly a kontroly vykazovania liekov. „Pohyb liekov a ich výdaj kontrolujeme cez elektronický systém prostredníctvom čiarových kódov,“ priblížila hovorkyňa bratislavského zariadenia Petra Stano Maťašovská.

Tresty môžu byť aj vyššie

Polícia preveruje, či deviati obvinení konali na vlastnú päsť, alebo ako organizovaná skupina. Zatiaľ sú obvinení z krádeže, hrozí im väzenie od troch do desať rokov. Ak by však polícia dokázala, že išlo o organizovanú skupinu, tresty by boli vyššie, 10 až 15 rokov. Ako organizovanú skupinu môžu zdravotníkov súdiť, ak sa na spáchanie trestného činu spolčili najmenej tri osoby a mali podelené úlohy. Prípad by potom patril pod Úrad špeciálnej prokuratúry a neskôr Špecializovaného trestného súdu. Zatiaľ je v pôsobnosti okresného súdu. (vv)

Ku konaniu zamestnancov NOÚ sa v uplynulých dňoch vyjadril aj premiér Robert Fico. „Ak sa preukáže, že okrem krádeže došlo aj ohrozeniu pacientov, mala by byť rozšírená zodpovednosť týchto zamestnancov o ďalšie trestné činy a uložené tie najprísnejšie tresty,“ uviedol Fico.

„Ak ich vyšetrovateľ obviní len z krádeže, to nie je taký zásadný čin, ktorý by súvisel s výkonom povolania,“ pripomenul Sukeľ. Ak polícia nedokáže, že zamestnanci ústavu odborne pochybili a súd im nezakáže výkon povolania, budú môcť aj po tejto kauze pracovať ako farmaceuti. Iná situácia by mohla nastať, ak by vyšetrovatelia zistili, že infúzie skladovali niekoľko dní. V takom prípade by bolo v hre ohrozenie pacienta. „Otázne je, čo im dokážu. Ale obávam sa, že im už dnes nikto nedokáže, ako v skutočnosti s liekmi narábali,“ uzavrel Sukeľ.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #zdravotníctvo #inšpektori #lieky