Vykradnutý Pellegriniho byt. Ochranka zlyhala

Ochranka ústavných činiteľov zlyhala. Zodpovednosť za to bude zrejme niesť jej šéf Radovan Horváth. Dôvodom je vykradnutý byt šéfa parlamentu Petra Pellegriniho, ktorý sa nachádza v bratislavskej novostavbe v lukratívnej štvrti neďaleko kalvárie.

21.12.2015 09:30
debata (113)

Polícia sa k podrobnostiam prípadu odmieta vyjadrovať. Pripustila len, že krádež vyšetruje. Na otázky, kedy sa udalosť stala, čo zlodeji z bytu vzali či aký bol ich motív, však nereaguje a na informácie uvalila embargo.

Podľa Juraja Zábojníka, Horváthovho predchodcu vo funkcii riaditeľa Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií ministerstva vnútra, je táto udalosť „červeným signálom pre bezpečnostné služby“.

„V čase, keď sa robia opatrenia proti terorizmu a pritvrdzujú zákony, aby sa s utečeneckou vlnou aj na Slovensko nedostali nejakí radikáli, si úrad za takúto ochranu druhého najvyššieho ústavného činiteľa zaslúži akurát vysvedčenie s pätorkou,“ zdôraznil.

Za ešte väčšiu hrozbu Zábojník označil, že tí, čo sa nepozorovane dostali do Pellegriniho bytu, mohli z neho nielen niečo vziať, ale aj, naopak, niečo doň priniesť. „Ako by sa úrad obhajoval, keby tam vybuchla bomba?“

Ďalej expert pripomenul, že ústavná ochranka má k dispozícii nielen celý tím vlastných odborne vyškolených ľudí, ale pracuje aj v súčinnosti s oddeleniami Policajného zboru, SIS a podobne. „Ústavný činiteľ musí byť pod ochranou 24 hodín denne,“ podčiarkol.

Zábojník odporúča dôsledne vyšetriť okolnosti prípadu a označiť vinníkov. Nechcel priamo odpovedať na otázku, či by Horváth mal za túto nedôslednosť pykať odchodom z funkcie. „Za mňa sa nič také nestalo. Ja viem, ako by som sa v takejto situácii zachoval, každý inteligentný človek si to domyslí,“ skonštatoval.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #Peter Pellegrini