Záhadu zápachu v Bratislave neobjasnili

Hasiči či policajti nestačili dvíhať telefóny. Bratislavčanov v pondelok vyľakal záhadný zápach podobný plynu, ktorý sa rozšíril až do piatich mestských častí.

21.12.2015 20:00
zápach, Dúbravka, Karlova Ves Foto: ,
Zápach bolo cítiť v Karlovej Vsi aj Dúbravke.
debata (15)

Prípadom sa zaoberala aj Slovenská inšpekcia životného prostredia aj plynári. Kontrolné merania však nič neukázali.

Obyvateľov mestskej časti Dúbravka ráno zobudil smrad. „Ráno bol zápach veľmi intenzívny, pripomínal látku, ktorá sa pridáva do plynu, aby ho bolo cítiť,“ povedal Dúbravčan Miroslav Kupka. Podozrivú látku cítili aj ostatní obyvatelia Dúbravky, podľa nich sa v pondelok objavila prvýkrát. Postupne sa k tejto mestskej časti pridávali ďalšie Karlova Ves, Staré Mesto, Lamač a Petržalka. Na ich území žije viac ako 200-tisíc obyvateľov. Prestrašení ľudia začali obvolávať hasičov, obecné úrady aj policajtov.

Do terénu preto vyrazili hasiči s meracími zariadeniami. „Nenamerali sme žiadne zvýšené hodnoty látok. Úplne bežné ovzdušie. Nevieme, o čo ide. Zatiaľ neevidujeme žiadnu nebezpečnú látku v ovzduší,“ ozrejmil veliteľ Hasičského a záchranného zboru v Bratislave Marián Bugár.

Únik plynu nezistilI ani plynári, ktorí skontrolovali všetky regulačné stanice. „Podľa našich zistení a čuchových skúšok by zápach mal obsahovať sírovodík, čo zápach zemného plynu ani zemný plyn samotný neobsahuje,“ vysvetlil hovorca SPP Distribúcie Milan Vanga. Sírovodík môže vznikať napríklad pri výrobe bioplynu.

Obyvateľov mestskej časti Dúbravka ráno zobudil... Foto: Pravda, Robert Hüttner
zápach, Dúbravka Obyvateľov mestskej časti Dúbravka ráno zobudil smrad

Niektorí obyvatelia to pripisovali spaľovaniu gudrónov, čiže kyselinových smol a kalov, ktoré vznikajú ako vedľajší produkt pri čistení ropy. Tie vyviezli z kameňolomu Srdce v mestskej časti Devínska Nová Ves do cementárne v obci Rohožník v okrese Malacky, kde ich používajú ako palivo. Podľa hovorkyne cementárne Beáty Kastlerovej mali naposledy gudróny spaľovať pred viac ako týždňom. Do podozrenia padol tiež bratislavský Slovnaft. Merania Slovenskej inšpekcie životného prostredia nakoniec vylúčili aj ten. „Na monitorovacích staniciach v okolí spoločnosti Slovnaft, a. s., sa nezaznamenali prekročenia limitných hodnôt monitorovaných znečisťujúcich látok,“ povedal k prípadu František Kortiš zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia.

Ochranár Daniel Lešinský z Centra pre trvaloudržateľné alternatívy (CEPTA) sa domnieva, že zápach, ktorý sa rozšíril do piatich mestských častí a trval niekoľko hodín, musel spôsobiť väčší znečisťovateľ. „Vychádza mi to ako porucha v nejakom podniku. Každý z veľkých podnikov má krízové plány, kde majú zaznamenanú poruchu. Dokázať takúto poruchu by mohla inšpekcia životného prostredia,“ konštatoval Lešinský.

Ako ďalej uviedol väčšie zdravotné problémy by zápach spôsobovať nemal. Krátkodobo mohli mať ťažkosti s dýchaním napríklad alergici. „Určite sa však netreba báť, že by došlo k nejakej otrave alebo podobne,“ dodal ochranár.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #plyn #zápach