Stojí za úmrtím muža nepozornosť policajtov?

Inšpekcia ministerstva vnútra má v rukách vyšetrovanie tragédie, ktorá uplynulý víkend otriasla obyvateľmi obce Rimavské Janovce na juhu stredného Slovenska. Pod kolesami policajného vozidla utrpel vážne zranenia 65-ročný Ondrej, ktorým nakoniec podľahol.

22.12.2015 13:00
debata (14)

Ako k nehode došlo a či pochybili muži zákona, zatiaľ inšpekcia neprezradila. Celú nehodu však zachytila služobná kamera v policajnom aute, zábery z nej unikli na internet.

Stala sa veľká tragédia, ktorá sa nemala stať. Išlo o dobrého, skromného a pracovitého človeka
Stanislav Krahulec, starosta obce Rimavské Janovce

Banskobystrickí policajti sa k prípadu nevyjadrujú a neposkytujú ani informácie o okolnostiach nešťastia, ako to robia v prípade bežných dopravných nehôd. Odkázali nás na inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá vyšetrovanie prípadu okamžite prebrala do vlastnej réžie. Tá je na informácie skúpa. „Vyšetrovateľ inšpekcie ministerstva vnútra začal trestné stíhanie vo veci pre trestný čin usmrtenia, zatiaľ nebola obvinená žiadna konkrétna osoba,“ reagovala hovorkyňa rezortu Andrea Dobiášová. Podľa nej inšpekcia čaká na vypracovanie znaleckých posudkov z oblasti dopravy. Priebeh nehody mala zaznamenať aj služobná kamera vo vozidle polície, čo by malo vyšetrovateľom uľahčiť prácu.

Nešťastie sa stalo v sobotu večer krátko po 18. hodine. Ondrej sa vracal zo zrazu poľovníkov. Policajné auto, ktoré smerovalo z Jesenského do Rimavskej Soboty, ho v obci Rimavské Janovce zrazilo mimo priechodu pre chodcov.

„Šesťdesiatpäťročný muž utrpel viaceré vážne poranenia tela a úraz mozgu. Záchranári ho v kritickom stave odovzdali do nemocnice v Rimavskej Sobote,“ uviedol hovorca záchranárov Boris Chmel.

„Pacient bol z dopravnej nehody privezený s ťažkými vnútornými zraneniami, ktorým, žiaľ, krátko po polnoci (poz. red. v nedeľu) podľahol,“ prezradil Tomáš Kráľ, hovorca siete zdravotníckych zariadení Svet zdravia, medzi ktoré patrí aj rimavskosobotská nemocnica.

„Celý deň bol s nami na poľovačke. Po poľovačke sme mali posedenie, najedol sa a rozlúčil sa s nami, že ide domov nakŕmiť zajace. Pri nehode nebol nikto, až potom sme sa o tom dozvedeli, ako už polícia uzatvorila cestu,“ opisuje osudný večer obyvateľ Peter Kovács, jeden z poľovníkov.

Ten tvrdí, že Ondrej opitý nebol a pravdepodobne prechádzal cez cestu na druhú stranu. „Či ho ten policajt nezbadal?“ pýta sa Kovács, podľa ktorého sa zrážka stala v mieste, kde je cesta dobre osvetlená.

Išlo o miesto v strede obce, kde sa stretáva hlavná cesta s vedľajšou, neďaleko obecného úradu a krčmy. „Tam je výjazd spomedzi rodinných domov. Vedie tade taká sypaná cesta. Tam ešte nehoda nebola,“ opísal obecný poslanec Ivan Cerovský.

Nešťastie otriaslo celou dedinou. „Stala sa veľká tragédia, ktorá sa nemala stať. Išlo o dobrého, skromného a pracovitého človeka,“ reagoval jej starosta Stanislav Krahulec.

Na internete sa objavila fotografia, ktorá zachytáva časť videa z policajnej kamery. Zverejnil ju portál rimava.sk. Na nej vidieť, ako Ondrej stojí pred policajným vozidlom v strede cesty a prechádza z jednej strany na druhú. Tvárou je otočený k policajnému autu.

„Keď tak pozerám na tú fotku, mne to pripadá, akoby chodec išiel zľava doprava. Keby sa policajti venovali jazde, museli ho vidieť. Ak aj nestihli dupnúť na brzdu, mohli sa zrážke vyhnúť a stiahnuť volant,“ opisuje dopravný analytik Ján Bazovský zábery z miesta nehody, ktoré sú na internete. Akou rýchlosťou policajti išli, z fotografií nie je jasné.

„To sa dá vyčítať z kamery,“ dodal Bazovský. Fotografie tiež zachytávajú policajné vozidlo, ktoré má rozbité čelné sklo na strane spolujazdca. „Šofér sa mu už zrejme nestihol uhnúť, aj keď sa o to pokúšal, a preto ho zachytil pravou stranou auta,“ vysvetlil analytik.

Pripomenul, že zo štatistík vyplýva, že najčastejšou príčinou zrážky vozidla s chodcom je nevenovanie pozornosti jazde zo strany vodiča, na druhom mieste je neprimeraná rýchlosť.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #úmrtie #policajti