Kaliňák: Predsedníctvo zvládneme pri stabilnej vláde so cťou

Predsedníctvo v Rade EÚ by mohlo Slovensko zvládnuť so cťou, a to v prípade, že bude mať po budúcoročných parlamentných voľbách stabilnú vládu a koalíciu zloženú z čo najmenšieho počtu strán. Ako ďalej povedal minister vnútra Robert Kaliňák v rozhovore, následne bude možné, že sa bude môcť Slovensko ukázať v tom najlepšom svetle. Šéf rezortu považuje predsedníctvo za veľmi dôležitú vec.

23.12.2015 13:53
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (49)

"Myslím si, že záujem občanov Slovenska aj Európskej únie je rovnaký. Všetci majú záujem žiť v bezpečnej krajine, ako aj záujem o to, aby sa krajiny rozvíjali,“ povedal Kaliňák v súvislosti s uprednostnením európskych záujmov pred národnými. Záujmy sú podľa jeho slov absolútne rovnaké. "To, že moje či premiérove záujmy a názory nie sú vždy zhodné s názormi niektorých európskych politikov bolo spôsobené možno nevedomosťou či neuvedomovaním si obrovského ohrozenia, ktoré prichádza,“ vysvetlil. Ako však dodal, názory sú dnes už podľa neho totožné, čo potvrdzujú i listy od francúzskeho a nemeckého ministra, v ktorých dali Slovensku za pravdu vo všetkých bodoch, ktoré prezentovalo.

Slovensko podľa ministra potrebuje, aby sme do tak dôležitého bodu, akým je predsedníctvo v Rade EÚ, išli skúsení, pričom mnohí z ministrov už patria medzi služobne najstarších. Práve náš šéf rezortu vnútra je služobne najstarším ministrom vnútra v Európskej únii. "Máme šancu hlavné ciele naplniť tak, aby mohlo byť Slovensko dobre reprezentované, a to si vyžaduje stabilnú koalíciu strán, ktoré budú zastávať najmä záujmy Slovenska. Nie svoje osobné, ale na prvom mieste slovenské,“ dodal na záver Kaliňák.

Rotačné polročné predsedníctvo v Rade EÚ preberie Slovensko (SK PRES) 1. júla 2016 po Holandsku. Po nás ho 1. januára 2017 preberie Malta. Slovensko sa ujme predsedníctva po prvýkrát vo svojej histórii. Počas SK PRES sa na Slovensku uskutoční 15 neformálnych zasadnutí ministrov, budú tu ministerské konferencie ako aj približne 180 neformálnych zasadnutí na pracovnej úrovni. Program SK PRES ešte nie je známy, vláda by ho mala schváliť približne mesiac pred začiatkom predsedníctva.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #predsedníctvo EÚ #Rada Európskej únie