Daň na základné potraviny sa od 1. januára znižuje na 10 %

Základné potraviny zo zoznamu vládneho Smeru by mali byť od Nového roka lacnejšie. Daň z pridanej hodnoty na ne sa totiž znižuje z 20 % na 10 %. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR ešte začiatkom októbra tohto roka. Sadzba dane sa pritom znižuje na mäso, ryby, mlieko, maslo a chlieb.

27.12.2015 11:36
debata (8)

Národná rada SR pritom tento návrh schválila ako poslanecký v rámci rozpravy k novele zákona o dani z pridanej hodnoty ako celku. Podporu získal nielen od vládnych poslancov Smeru, ale aj od niektorých zákonodarcov z klubu KDH či OĽaNO.

Konkrétne sa znižuje sadzba dane na čerstvé a chladené hovädzie mäso, čerstvé a chladené bravčové mäso, čerstvé a chladené mäso z oviec a kôz, hydinové mäso čerstvé alebo chladené a taktiež čerstvé alebo chladené králičie mäso. Súčasťou zoznamu sú aj živé ryby a čerstvé a chladené sladkovodné ryby. Z rybaciny Smer-SD presadil nižšiu daň aj na rybie filé a ostatné rybie mäso zo sladkovodných rýb. Z mliečnych výrobkov sa do zoznamu vybraných potravín so zníženou sadzbou dostali iba samotné mlieko a maslo. Zoznam dopĺňa obyčajný chlieb.

Rozpočtový dopad zníženia sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny sa bude v nasledujúcich rokoch pohybovať pri úrovni 80 mil. eur ročne. V samotnom roku 2016 by sa mali vplyvom tohto opatrenia znížiť daňové príjmy o 76,9 mil. eur. V roku 2017 by sa mal dopad zníženia sadzby dane na vybrané potraviny zvýšiť na 80,6 mil. eur a v roku 2018 na 84,6 mil. eur.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Potraviny #daň z pridanej hodnoty