SHMÚ: Klimatické zmeny sa zreteľne prejavujú aj na Slovensku

Klimatická zmena a globálne otepľovanie podmienené činnosťou človeka sa už zreteľne prejavujú aj na Slovensku. Tvrdí to klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

27.12.2015 16:35
počasie, vietor, dážď, sneženie, prehánky Foto: ,
Klimatické zmeny vplývajú aj na zdravotný stav obyvateľstva. (Ilustračné foto)
debata (35)

„Zmena klímy sa prejavuje narušením ročného režimu atmosférických zrážok a aj rastúcou tendenciou v hodnotách charakteristík teploty vzduchu,“ povedal. Dodal, že dôsledky klimatickej zmeny sa prejavujú aj v iných meteorologických charakteristikách ako vlhkosť, slnečný svit či oblačnosť.

Narušenie ročného režimu zrážok podľa Faška spôsobuje, že v lete sa môžu zrážky viac koncentrovať do búrkových lejakov s intenzívnym dažďom, ktoré môžu niekedy vyústiť do bleskových povodní. „Na druhej strane však môže často v lete panovať sucho,“ vyhlásil. V zime môže byť problémom nedostatočná kumulácia snehovej pokrývky a následný nedostatok vlahy na jar, lebo chýba voda z topiaceho sa snehu. Ak je aj na jar málo zrážok, je podľa Faška sucho ešte vypuklejšie.

„Toto má negatívny vplyv na poľnohospodárstvo, lesníctvo, vodné hospodárstvo a ďalšie sektory ekonomiky,“ konštatoval s tým, že riešením môže byť šľachtenie rastlinných druhov, ktoré sú odolnejšie v zmenených klimatických podmienkach. Faško tvrdí, že klimatická zmena prostredníctvom vĺn horúčav vplýva aj na zdravotný stav obyvateľstva a prechodne môže ovplyvňovať aj úmrtnosť. Pozitívne dôsledky klimatickej zmeny sa prejavujú v turistickom priemysle v lete, no v zime môže byť situácia opačná, keďže nastávajú problémy s prevádzkovaním lyžiarskych stredísk.

Globálnym otepľovaním a klimatickou zmenou sa zaoberala nedávna konferencia OSN v Paríži. Vyše 200 krajín tam prijalo záväznú globálnu dohodu. Dlhodobým cieľom novej dohody je udržanie rastu globálnej teploty pod 2 stupne Celzia v porovnaní s pred-industriálnou érou s tým, že sa krajiny budú snažiť o obmedzenie na 1,5 stupňa Celzia. Zmenu má priniesť dôrazné znižovanie emisií skleníkových plynov a postupný prechod na nové technológie. Parížska dohoda zaväzuje každú krajinu vrátane Slovenska k znižovaniu emisií skleníkových plynov. Záväzky jednotlivých štátov, ktoré nie sú súčasťou dohody, majú byť každých päť rokov preverované a posilňované. „Závery prijaté v Paríži sú zatiaľ iba v teoretickej rovine a ich praktické napĺňanie má veľa, veľa úskalí,“ hovorí Faško.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #klimatické zmeny