Skrachovaná cestovka nechala doma stovky Slovákov

Chceli si užiť exotickú dovolenku, namiesto toho ostali doma a bez peňazí. Cestovná kancelária Fantravel, ktorá ponúkala lacné zájazdy a oslavy Nového roka na Kube, v Dubaji či na Srí Lanke, skrachovala a s klientmi nekomunikuje.

28.12.2015 20:00
cestovanie, partneri, láska, cestovať, lietadlo, Foto:
Ľudia sa nechali nalákať na podozrivo nízke ceny ponúkaných zájazdov. (Ilustračné foto)
debata (53)

Zájazdy do zahraničia, na ktoré už nevycestujú, si v nej kúpilo pravdepodobne až 400 Slovákov. Niektoré partie mali napríklad za dovolenku na Kube zaplatiť viac ako štyritisíc eur. Zájazdy si objednávali cez portál lacnedovolenky.sk. Zamestnankyňa, ktorá zmluvy podpisovala, tvrdí, že peniaze má Fantravel a ona bude vypočutá len ako svedok. Svoje stanovisko zverejnila na sociálnej sieti.

Problémy sa podľa niektorých oklamaných klientov začali vo chvíli, keď zistili, že na potvrdení o odlete figuruje iný dátum, aký je uvedený na zmluve. Odletieť majú koncom mesiaca, ale zatiaľ sa im nedarí skontaktovať so zamestnancami cestovnej kancelárie. Tá na svojej webovej stránke zanechala počas Vianoc iba odkaz: „Na našu spoločnosť bol na príslušnom súde zo strany veriteľov podaný návrh na vyhlásenie konkurzu. Z tohto dôvodu sme nútení vyhlásiť platobnú neschopnosť. Poistenie pre prípad úpadku rieši poisťovňa.“

Fantravel nepatrí do Slovenskej asociácie cestovných kancelárii a cestovných agentúr (SACKA). Tá však o prípade vie. „Asi od 16. decembra nám začali ľudia volať a pýtali sa na Fantravel. Sťažovali sa, že sa s ňou nevedia spojiť. Táto cestovka však nepatrí do našej asociácie, a teda nemáme informácie o jej konateľoch a pôsobení,“ hovorí prezident SACKA Stanislav Macko. Napriek tomu kontaktovali samotnú agentúru aj poisťovňu, v ktorej bola Fantravel poistená. Odpoveď však zatiaľ nedostali. Macko si myslí, že situácia okolo tejto cestovnej kancelárie je veľmi záhadná.

"Úpadok potvrdil konateľ, ktorý nefiguruje v žiadnom oficiálnom doklade, či už je to obchodný register, alebo živnostenský register. Nie je to čistá práca, to je môj názor,“ hovorí Macko. Škoda, ktorú mala cestovka spôsobiť klientom, sa odhaduje takmer na 140-tisíc eur.

Jej súčasným konateľom je podľa obchodného registra Nigérijčan Sylvester Osazue Odiase žijúci vo Viedni. Denník Pravda sa pokúšal v pondelok spojiť so zamestnancami cestovky, nedvíhali však telefóny ani neodpisovali na e-maily.

Podľa Macka je len ťažko predstaviteľné, že Fantravel by naozaj vedela zabezpečiť asi týždňový zájazd vrátane Silvestra v Dubaji za 700 eur, ako to ponúkala klientom. „Ľudia sa chytili nízkych cien a nevyplatilo sa im to. Riešenie teraz vidím na veľmi dlhé lakte,“ mieni Macko. Ako uviedol, cestovka musí poisťovni vydať zoznam klientov, ktorí dovolenku zaplatili, ale nevycestovali. Až keď bude zoznam kompletný, poisťovňa zráta škody a začne odškodňovať klientov.

Fantravel bola podľa prezidenta asociácie cestovných kancelárií poistená na 125-tisíc eur. Klientov by mohla vyplácať aj z peňazí, ktoré má na svojich účtoch. „To je možné len v prípade, že cestovku už niekto nevytuneloval,“ dodáva Macko.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Cestovky #Fantravel