Sviatky boli tragické na cestách Banskobystrického a Trenčianskeho kraja

Ani mierna zima bez snehu neznížila počet obetí na cestách. Počas Vianoc na nich zomreli traja ľudia, rovnako ako vlani. Dvaja v Banskobystrickom a jeden v Trenčianskom kraji. Keďže tento týždeň bude opäť predĺžený víkend a očakávajú sa mrazy, polícia znovu posilní hliadky a okrem vodičov si posvieti aj na chodcov.

29.12.2015 10:36
debata (2)

Hoci bol uplynulý týždeň v porovnaní s minuloročným menej tragický, na cestách vyhaslo päť a vlani až osem životov, celkovú tohtoročnú bilanciu nezlepšil. Do nedele zahynulo pri nehodách až 272 ľudí, čo je o 15 viac ako vlani za rovnaké obdobie.

Už tradične bolo aj minulý týždeň najviac nehôd, 44, v Žilinskom kraji. Nezomrel však pri nich žiaden človek, rovnako ako ani pri haváriách v Bratislavskom, Nitrianskom a Prešovskom kraji.

Zato v Partizánskom prišiel na Štedrý deň po zrážke s autom o život 58-ročný chodec na priechode pre chodcov. Na Prvý sviatok vianočný doplatil na rýchlu jazdu 30-ročný vodič v obci Chanava v okrese Rimavská Sobota a v tento deň zomrel aj 28-ročný cyklista v obci Stará Kremnica v okrese Žiar nad Hronom. Po tom, čo nerešpektoval dopravnú značku Daj prednosť v jazde, sa zrazil s autom. Tragické sviatočné dni a predĺžený víkend zakončila nehoda, pri ktorej v Košiciach na rýchlostnej ceste R4 zomrel chodec, ktorý nemal žiadne reflexné prvky. V nedeľu večer ho zrazilo auto.

Viceprezident Policajného zboru Milan Lučanský preto vyzýva chodcov, aby boli opatrní najmä v hmlistom počasí a v tme. Od začiatku roka zahynulo už 80 chodcov. Polícia upozorňuje, že až v 72 percentách dochádza k ich usmrteniu za zníženej viditeľnosti. Už niekoľko mesiacov pritom platí, že chodci sú v takomto prípade povinní nosiť reflexné prvky, keď sa pohybujú na krajnici či okraji vozovky. A to už nielen mimo obce, ale aj v nej. Ignorovanie tohto pravidla môže znamenať pokutu do 50 eur.

Polícia bude mať aj tento týždeň, najmä počas novoročných sviatkov, posilnené hliadky. „Zvýšené kontroly zameriame na dodržiavanie povinností vodičov, spôsob jazdy a, samozrejme, aj na požívanie alkoholu a iných návykových látok počas jazdy," povedal Milan Lučanský. Upozornil, že si posvietia aj na chodcov.

Vodiči by si mali dať pozor aj na námrazu. Meteorológovia už ohlásili zmenu počasia. V stredu očakávajú prvé mínusové teploty, na Silvestra môže byť mínus 6 stupňov Celzia. Pod nulou bude aj na Nový rok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nehody #Vianoce #chodec #Trenčiansky kraj #Banskobystrický kraj