SeniorPas: Robia si z nás dobrý deň, tvrdia nahnevaní penzisti

Bratislava je plná nahnevaných dôchodcov. Ľudia nad 70 rokov sú nútení stáť aj hodiny v dlhých radoch kvôli tomu, aby si vybavili SeniorPas. Ten potrebujú na to, aby mohli od januára cestovať integrovanou dopravou v Bratislavskom kraji zadarmo.

30.12.2015 12:00
mdh, integrovana doprava, karta, dochodca,... Foto: ,
Seniori čakali v dlhých radoch na bratislavských Mlynských nivách aj v utorok.
debata (89)

Doteraz im stačil občiansky preukaz. Neúnosná situácia trvá už dva mesiace a napriek upozorneniam denníka Pravda, že starí ľudia kolabujú a nemajú si kde sadnúť, sa nič nezmenilo.

Aj v utorok sa na bratislavkej autobusovej stanici Mlynské nivy hýbal rad veľmi pomaly. Stále prichádzali ďalší dôchodcovia, ľudia boli nervózni, navzájom sa ponosovali na zdĺhavé čakanie, boľavé nohy či prievan.

Prečítajte si glosu Martina Krna: Rana pod pás

„To si z nás robia dobrý deň? Zdá sa, že tento systém navrhol niekto, kto nemá ani poňatia, aké ťažké je starému človeku tak dlho vystávať v rade,“ sťažuje sa 80-ročná pani Mária. Preukaz si prišla vybaviť na Mlynské nivy, pretože je tu takmer o dve eurá lacnejší ako v Dopravnom podniku, kde stojí 5,30 eura. Viacerí sa zhodli, že v porovnaní s malými dôchodkami ich kartičky stoja dosť peňazí.

Neďaleko nich o niečo mladšia pani pomáhala ujovi, ktorý sa už dlhšie nevedel zaradiť. „Čakám na autobus a je mi tých ľudí ľúto. Nemajú dosť informácií a nevedia si poradiť. Vpredu je občas nejaká zamestnankyňa, ktorá dôchodcov prerozdelí do okienok, ale to je málo,“ hovorí pani Nataša.

Počas hodiny, ktorú sme na Nivách strávili, niekoľko dôchodcov odišlo bez seniorpasu. Čakanie bolo nad ich sily a miest na sedenie veľmi málo. Predajné miesto patrí spoločnosti Slovak Lines, ktorá na otázku, či sa snažili komplikovanú situáciu riešiť, do uzávierky nereagovala.

V podchode na Hodžovom námestí, kde je pobočka Dopravného podniku Bratislava (DPB), mali dôchodcovia problém navyše. Zatiaľ čo na Mlynských nivách seniorov rovno aj odfotili, do Dopravného podniku si museli priniesť vlastnú fotku, nie staršiu ako rok. Jedna zo zamestnankýň povedala, že fotoaparát im nefunguje a tí, ktorí si fotografiu nepriniesli, si môžu ísť prefotiť občianske preukazy oproti do papiernictva.

„Fotopracovisko na Hodžovom námestí funguje ako pilotný projekt, takže sa môžu vyskytovať krátkodobé technické poruchy, ktoré okamžite riešime a odstraňujeme,“ odôvodnila nefunkčnosť zariadenia hovorkyňa DPB Adriana Wolfová. Dodala, že cestujúci si SeniorPasy môžu zakúpiť aj elektronicky.

Dôchodkyňa Amália takýto odkaz považuje za výsmech. Prístup na internet nemá a nie všetci majú podľa jej mienky príbuzných, ktorí by im pomohli.

V dlhom rade na Hodžovom námestí stál aj bývalý univerzitný profesor na dôchodku. „Nerozumieme tomuto systému. Je to všetko príliš komplikované, množstvo ľudí nemá ani základné informácie. Predo mnou bola pani, ktorá napríklad nevedela, že na Nivách je preukaz lacnejší a tiež osemdesiatročná babka, ktorá si vystála rad a odišla bez preukazu, pretože nemala ani tých 5 eur na poplatok,“ popisuje.

Nedostatočnú informovanosť DPB vyvracia. Podľa nich bola verejnosť pravidelne informovaná ešte pred spustením integrovanej dopravy v hlavnom meste. A to dopravcami a predovšetkým spoločnosťou Bratislavská integrovaná doprava prostredníctvom médií, letákov či webových stránok.

SeniorPas si môžu dôchodcovia vybaviť u troch zapojených dopravcov. Okrem Slovak Lines a DPB aj v Železničnej spoločnosti Slovensko. Ako pre Pravdu uviedla Eva Kukurová z Bratislavskej integrovanej dopravy, preukaz je možné vybaviť aj po 31. 12. 2015, avšak od tohto obdobia začnú platiť nové prepravné podmienky a cenník. Seniori, ktorí preukaz mať nebudú, pocestujú za 50-percentné zľavy.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #Bratislavská integrovaná doprava #SeniorPas