Dubovcová: Pre nezákonné priestory na polícii sa obrátim na zahraničie

Slovensko má od roku 2009 záväzok, z ktorého vyplýva, že by malo nezákonné priestory na policajných oddeleniach buď zrušiť, alebo dať na takú úroveň, aká je predpísaná.

31.12.2015 12:01
Verejná ochrankyňa práv, Jana Dubovcová,... Foto: ,
Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.
debata (82)

Podľa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej ide o priestory, do ktorých polícia umiestňuje ľudí namiesto ciel policajného zaistenia – ide o nelegálne provizórne priestory na policajných staniciach. "Nehovoríme o celách, ale o akýchsi načierno vytvorených priestoroch v policajných budovách, ktoré sú prispôsobené na to, aby v nich bolo možné držať ľudí v ponižujúcich a neľudských podmienkach,“ povedala v rozhovore ombudsmanka. Polícia v nich často ľudí pripútava o kovové oká, čo Dubovcová považuje za úplne neprípustné, pričom je to absolútne porušovanie základných práv. "Tento záväzok Slovenska trvá od roku 2009 a zatiaľ nebol splnený,“ poznamenala.

Ombudsmanka robí podľa vlastných slov zo svojej pozície všetko pre to, aby to „nezaspalo“ a aby sme sa dopracovali k zmene. "Vyčerpala som už prostriedky, ktoré sa týkajú vnútroštátnych orgánov, pretože som sa obrátila i na Národnú radu SR, no tá bola v takej kondícii, že na parlamentnom ľudskoprávnom výbore ani nedokázala prijať uznesenie k predkladaným materiálom verejného ochrancu práv,“ vysvetlila. Keďže ide podľa Dubovcovej o vážny zásah do základných práv a slobôd ľudí, ako aj o možnosť tento policajný postup stále opakovať, obráti sa i na príslušné zahraničné inštitúcie. "V tejto téme budem pokračovať, pretože to je vážny problém,“ dodala. Ako povedala na záver, "verejný ochranca práv musí pokračovať všetkými dovolenými, tzv. mäkkými prostriedkami v tom, aby dosiahol nápravu“.

Verejná ochrankyňa práv tému nezákonných priestorov na policajných oddeleniach otvorila ešte v auguste. Policajný prezident Tibor Gašpar sa bránil tým, že síce ide o tzv. vyhradené priestory, ktoré nie sú legislatívne ukotvené, no ľudí do nich umiestňujú len na čas, ktorý polícia potrebuje na administratívnu a inú nevyhnutnú činnosť. "Tento priestor môže byť na chodbe či v prázdnej kancelárii, pretože zadržané osoby tam čakajú len krátky čas,“ vysvetlil s tým, že to nie sú cely policajného zaistenia. Podľa Gašpara do nich polícia umiestňuje ľudí, ktorí sú agresívni, ohrozujú bezpečnosť polície alebo seba samých. Často ide o ľudí pod vplyvom alkoholu či drog, doplnil policajný prezident.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Jana Dubovcová