Pred 23 rokmi vznikla Slovenská republika

Pred 23 rokmi 1. januára 1993 vznikla na základe ústavného zákona schváleného Federálnym zhromaždením Českej a Slovenskej federatívnej republiky samostatná Slovenská republika. Vzniku samostatného štátu a zániku ČSFR predchádzala Deklarácia Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky, na ktorej sa 17. júla 1992 uzniesli poslanci vtedajšej Slovenskej národnej rady.

01.01.2016 09:56 , aktualizované: 16:19
debata (229)

„V tejto historickej chvíli deklarujeme prirodzené právo slovenského národa na sebaurčenie tak, ako to zakotvujú aj všetky medzinárodné dohody a zmluvy o práve národov na sebaurčenie,“ uvádzalo sa v deklarácii. Následne 1. septembra 1992 prijala Slovenská národná rada dodnes platnú Ústavu Slovenskej republiky. Tento deň je oslavovaný ako štátny sviatok.

Prvým slovenským premiérom bol Vladimír Mečiar. Ten na základe presunutých prezidentských právomocí vymenoval členov ústavného súdu. Vznikli Najvyšší kontrolný úrad, generálna prokuratúra, Slovenska informačná služba a ďalšie štátne orgány.

Do marca nemal nový štát prezidenta. V prvom kole neuspel kandidát najsilnejšej strany – HZDS Roman Kováč. Prezidentom sa stal až Michal Kováč, ktorý bol zvolený v Národnej rade Slovenskej republiky ústavnou väčšinou 15. februára 1993. Inaugurovaný bol 2. marca.

Slovensko v januári 1993 nemalo vlastnú menu. Až vo februári nastala menová odluka a začala platiť slovenská koruna. Bezprostredne po menovej odluke Slovensko nemalo pripravené vlastné bankovky a mince, s výnimkou desaťkorunáčky. Na československé bankovky sa preto lepili špeciálne kolky, ktoré mali odlíšiť bankovky používané na Slovensku a v Česku.

Okolkované bankovky sa následne začali vymieňať za nové slovenské koruny. Výmena bankoviek za okolkované sa uskutočnila hladko, na výmenu hotovosti bol stanovený limit 4 000 Kčs na obyvateľa, ďalšie peniaze si ľudia mali vložiť na účet v banke.

Prvá slovenská bankovka, a to v nominálnej hodnote 50 Sk, sa dostala do obehu koncom augusta 1993. Posledné okolkované bankovky definitívne stratili platnosť na začiatku nasledujúceho roka. Samostatný štát sa 19. januára 1993 stal členom Organizácie Spojených národov.

V roku 2004 vyvrcholilo integračné úsilie Slovenska a krajina sa v marci stala členom Severoatlantickej aliancie (NATO) a v máji členom Európskej únie. Od decembra 2007 je Slovensko členom Schengenského priestoru voľného pohybu osôb. Od januára 2009 je oficiálnou menou v SR euro.

Fico: Slovensko má demokraciu spĺňajúcu najvyššie európske kritériá

Predseda vlády Robert Fico vyjadril pri príležitosti 23. výročia vzniku Slovenskej republiky svoju hrdosť nad tým, že Slovensko bude mať v roku 2016 šancu zvýrazniť svoje 23-ročné samostatné medzinárodné pôsobenie ako predsedajúca krajina EÚ.

Pri tejto príležitosti zaprial len to najlepšie v novom roku všetkým občanom Slovenskej republiky, ako aj príslušníkom národnostných menšín žijúcich na Slovensku.

Fico pripomenul, že za 23 rokov samostatnej štátnosti Slovensko vyspelo ako sebavedomý, suverénny a medzinárodne rešpektovaný partner. "Môže nás spoločne tešiť, že prežívame obdobie silnejúcej ekonomiky, poklesu nezamestnanosti, že máme možnosti realizovať viditeľné sociálne projekty.

Osobne som hrdý, že vo viacerých oblastiach predbiehame porovnateľné krajiny a že ekonomická, finančná a sociálna perspektíva Slovenska je povzbudzujúca," uviedol vo vyhlásení premiér.

Premiér tiež pripomenul, že Slovensko v mnohých skúškach potvrdilo, že má životaschopnú demokraciu spĺňajúcu najvyššie európske kritériá. „V duchu týchto demokratických tradícií pristúpi vláda SR k parlamentným voľbám a ponúkne občanom SR jasnú alternatívu stability, kontinuity ekonomicky prosperujúceho sociálneho štátu a ochrany pred bezpečnostnými rizikami spojenými s migračnou krízou,“ dodal na záver Fico.

229 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Slovensko