V regióne krajín V4 by mohla dominovať téma obrany, myslí si odborník

Tento rok by vo Visegrádskej štvorke mohli dominovať témy ako obrana, energetika či doprava. V rozhovore to uviedol vedúci výskumný pracovník programu Stredná a juhovýchodná Európa Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Tomáš Strážay.

02.01.2016 14:19
FICO: Účasť na fóre GLOBSEC 2014 Foto: ,
Lídri krajín V4.
debata (33)

Tvrdí, že veľmi veľa bude závisieť od toho, aké priority nastaví Poľsko, ktoré predsedníctvo preberie 1. júla.

„Je známe, že nová poľská vláda aj prezident už viackrát zdôraznili úlohu regionálnej spolupráce vo formáte V4, prípade V4+,“ objasnil Strážay. Myslí si, že energetika ostane významnou témou aj naďalej, podobne ako doprava, pretože regionálne projekty stále nie sú ukončené.

„Krajiny V4 si uvedomili, že doprava nie je už len sektorová priorita, ale aj politická. Chceme rozvíjať obchod a vzťahy, ale pokiaľ nemáme dostatočnú infraštruktúru, tak k tomu nedôjde alebo dôjde iba vo veľmi obmedzenej miere,“ pripomenul Strážay.

Do popredia sa vo významnej miere špeciálne počas poľského predsedníctva dostane problematika bezpečnosti a obrany, domnieva sa Strážay. Podľa neho to súvisí s tým, že od 1. januára je na pol roka v pohotovosti bojová skupina EÚ krajín V4.

Znamená to, že na základe rozhodnutia členských krajín únie môže byť nasadená v priestore ohraničenom kruhom do vzdialenosti 6 000 km so stredom v Bruseli.

Slovensko do nej prispeje vyše 500 ľuďmi, a to mechanizovanou rotou, rotou radiačnej chemickej a biologickej ochrany, jednotkou vojenskej polície, špeciálnymi malými jednotkami, ako sú jednotky pre psychologické operácie a ľuďmi do veliteľstiev.

Zároveň pripomenul, že vo Varšave sa bude konať summit NATO, čo sa dá považovať za určitú známku aj pre región. „Myslím si, že v tejto oblasti existuje v budúcom roku pomerne veľká perspektíva pre rozvoj ďalšej spolupráce, ale aj konkrétnych projektov, ktoré sa týkajú napríklad spoločných tréningov, prípadne spolupráce pre výrobe rôznych zariadení,“ uviedol Strážay.

V súvislosti s obranou odborník takisto pripomenul bilaterálnu spoluprácu Slovenska a Poľska. Dohoda, ktorú podpísal predseda vlády Robert Fico s bývalou premiérkou Ewou Kopaczovou, sa týka výroby vojenských vozidiel Rosomak – Scipio 8 × 8. Druhým projektom sú možné generálne opravy samohybných kanónových húfnic DANA, ktoré má vo výzbroji poľská armáda, a to na základe know-how, ktoré vlastní Slovensko.

Strážay však tiež pripomenul, že okrem priorít, ktoré si vytýči Poľsko, bude veľa závisieť aj od toho, čo v „balíku agendy, ktorú mu odovzdá Česko, zdedí“. Ten podľa Strážaya už tradične obsahuje spoluprácu s krajinami západného Balkánu či podporu krajín Východného partnerstva so zameraním sa na Ukrajinu.

„A uvidíme, ako sa bude vyvíjať vzťah V4 s Ruskom, pretože Rusko, ako je známe, nevidí rado posilňovanie spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany,“ dodal Strážay s tým, že Rusku sa nepáčila ani pozvánka Čiernej Hory do NATO. Členstvo tejto balkánskej krajiny do Aliancie by mohlo byť schválené práve na varšavskom summite.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #krajiny V4