Parlament končí ako neprehľadná pavučina

Politický labyrint so spletitými vzťahmi, presunmi a odchodmi. Taký je obraz parlamentu na konci volebného obdobia. Výsledkom je, že občan má neraz problém vyznať sa v tom, kto kde je a za koho hovorí. Po štyroch rokoch je v Národnej rade až 25 nezaradených poslancov mimo klubov, všetci sú z radov opozičných strán. Viacerí už reprezentujú nové subjekty, ktoré ešte neprešli parlamentnými voľbami.

03.01.2016 15:00
debata (50)

Politológa Tomáša Koziaka neprekvapil počet nezaradených poslancov. „Boli sme svedkami ďalšieho rozdrobovania politickej scény. Môže sa zdať, že ide o veľké číslo, ale za štyri roky sa pravicové politické strany naštiepili do takej miery, že 25 nezaradených poslancov je toho jasným dôsledkom,“ povedal politológ.

Na začiatku volebného obdobia pôsobilo 67 opozičných poslancov v piatich kluboch. Po sérii odchodov však dva kluby – SaS a SDKÚ – zanikli. Podmienkou totiž podľa zákona je, aby mal klub aspoň osem členov.

Podľa sociológa Pavla Haulíka pokiaľ ide o menej známych poslancov, tak bežná verejnosť má veľmi slabý prehľad o nich. „Ľudia v podstate ani nevedia, kto kam patrí. Hlavne takí poslanci, ktorí nie sú často pretriasaní v médiách,“ poznamenal sociológ.

Ako ďalej uviedol, dnes existujú politické strany ako obchodné spoločnosti a východiskom je súčasný stav. Poukázal na jednoduchý spôsob založenia strany, ktorá sa dá zo dňa na deň kúpiť a premenovať. Výsledkom je veľký pohyb v štruktúre strán a aj veľký počet nezaradených zákonodarcov.

„Dôvodom je, že chýbajú štandardné politické strany, a tým nechcem klasifikovať tie, ktoré už existujú v parlamente. Štandardná strana pre mňa je tá, ktorá zoskupuje ľudí rovnakej hodnotovej orientácie, ktorí majú záujem meniť veci verejné. U nás však ide o rôznorodé zoskupenia a snaha meniť veci verejné v duchu hodnôt strany je nahradená podnikaním v politike,“ zhodnotil Haulík.

Odídenci z poslaneckých klubov založili nové politické subjekty alebo sa presunuli do iných strán, hoci nemajú status parlamentnej strany. Ide o Sieť, Šancu, Skok, Novu, Občanov, Demokratov Slovenska – Ľudo Kaník a Priamu demokraciu.

Napríklad z klubu KDH odišiel poslanec Daniel Lipšic a založil stranu Nova. Ďalší kresťanský demokrat Radoslav Procházka sa mandátu poslanca vzdal a je za zrodom Siete. Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku kresťanskí demokrati zostali verní svojej „tradícii“, že sú inkubátorom nových prístupov v politike formou pokus-omyl.

„Zdá sa, že to vyšlo Procházkovi a nevyšlo Lipšicovi. Ukazuje sa, že KDH je nevyčerpateľným zdrojom nádeje. Udržiavame si charakter hodnotovej strany, ktorá nepodlieha verejnej mienke, ale niekedy je to na úkor preferencií,“ povedal Brocka.

Podľa politológa Koziaka sa už pred štyrmi rokmi zdalo, že pravica sa ďalej štiepiť nemôže a skôr ju čaká spájanie. "V každom prípade treba povedať, že buď si pravicové strany uvedomia, že touto cestou ďalej nemôžu ísť, a nastúpi integračný proces, alebo stále budú hrať druhé či tretie husle a Smer ich bude valcovať.

Ako sa zmenili počty poslancov v kluboch

Poslanecké kluby Voľby 2012 Aktuálny stav
Smer 83 83
KDH 16 16
OĽaNO 16 12
Most-Híd 13 14
SDKÚ 11 klub zanikol
SaS 11 klub zanikol
Nezaradení 0 25

Ak má Smer takmer trikrát viac hlasov ako druhá strana v poradí, nie je to znak dobrej pravicovej politiky," uviedol Koziak. Poukázal na skutočnosť, že hoci poslanci založili nové strany, v prieskumoch zaznamenávajú minimálnu úspešnosť u voličov. „Myslím si teda, že v parlamentných voľbách utrpia veľké fiasko. Aj toto bude signál, že nemôžu pokračovať súčasnou cestou,“ doplnil politológ.

Z vládneho klubu Smeru nevystúpil ani jeden poslanec a stále má 83 členov ako na počiatku. Šéfka klubu Jana Laššáková povedala, že si všetci uvedomili vládnu zodpovednosť a neuprednostnili osobné záujmy.

„Rešpektujeme však aj to, že ak má niektorý z poslancov iný názor, tak ho vyjadrí hlasovaním. Stalo sa, že naši poslanci podporili aj opozičné návrhy, lebo si mysleli, že ide o správne riešenie, ale nepresvedčili celý klub,“ dodala Laššáková.

Klub Mostu-Híd bol v opozícii jediný, ktorý nestratil poslanca. Naopak, pribudla Lucia Žitňanská pôvodom z SDKÚ. „Boli sme stabilní a som rád, že na konci je nás ešte o jedného viac,“ poznamenal predseda klubu László Solymos.

Podľa Koziaka strany, ktoré sú vo vláde, vykazujú väčšiu stabilitu a aj preto Smer nemusel rátať straty. „Členská základňa Smeru a aj voliči boli zväčša spokojní, takže rozbiť stranu, ktorá je pri moci, by bola absurdná záležitosť,“ mienil politológ. V prípade opozičného Mostu-Híd politológ povedal, že strana neprešla záťažovými momentmi a stmeľujúcim činiteľom bola osoba predsedu Bélu Bugára.

Faktom je, že súčasný počet nezaradených poslancov nie je rekordný. Až 30 ich bolo v rokoch 1998 – 2002 za prvej vlády Mikuláša Dzurindu. Za jeho druhej vlády v rokoch 2002 až 2006 bolo nezaradených poslancov mimo klubov 25.

Pohyby v poslaneckých kluboch

  • Smer – Z vládneho klubu nevystúpil ani jeden poslanec a stále má 83 členov. Mandátu sa však vzdali Pavol Paška po kauze nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu a Vladimír Jánoš, ktorého polícia obvinila z týrania manželky. Okresná prokuratúra už podala naňho obžalobu. Jánoš obvinenie odmieta.
  • Most-Híd – Mandátu sa vzdal Andrej Hrnčiar, dnes je podpredsedom Siete. Do klubu vstúpila poslankyňa Lucia Žitňanská, ktorá kandidovala pôvodne za SDKÚ. V súčasnosti je podpredsedníčkou Mostu-Híd.
  • KDH – Ešte v roku 2012 vystúpili z klubu Daniel Lipšic a Jana Žitňanská. Lipšic založil hnutie Nova, v novembri tohto roku sa stal členom klubu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO). Ľudia z Novy sa uchádzajú vo voľbách o hlasy voličov na kandidačnej listine OĽaNO. V roku 2013 opustil KDH Radoslav Procházka. Po prezidentských voľbách sa však vzdal mandátu poslanca a založil stranu Sieť. Jana Žitňanská sa vzdala mandátu v Národnej rade po zvolení za europoslankyňu za stranu Nova. Keďže kandidovala spolu s Procházkom za KDH, namiesto nich prišli náhradníci z KDH a klub tak doplnil stratené počty. Tento rok odišiel Marián Kvasnička po tom, čo bol jedným z navrhovateľov konkurenčnej opozičnej kandidátky na post šéfa NKÚ. Do klubu KDH vstúpil nezaradený poslanec Alojz Hlina.
  • OĽaNO – Odídenec Alojz Hlina v klube Matovičovho hnutia skončil v roku 2012. Tvrdil, že OĽaNO nezvláda proces približovania k demokratickým štandardom. Hlina a kandidáti jeho strany Občania dostali miesto na kandidačnej listine KDH. V ďalšom roku odišla Mária Ritomská. Matovičovcov opustili tiež Mikuláš Huba, Štefan Kuffa a Miroslav Kadúc.
  • SDKÚ – Z 11 poslancov sa strana scvrkla len na jedného zástupcu v parlamente predsedu Pavla Freša. Keďže klub mal menej ako osem členov, zanikol. Niektorí poslanci už nekandidujú, iní sa chcú opäť dostať do parlamentu za iné strany. Miroslav Beblavý a Martin Fedor sú v Sieti, Eugen Jurzyca v SaS, Viliam Novotný v Šanci, Ľudovít Kaník má stranu Demokrati Slovenska. Jozef Mikuš vstúpil do klubu KDH, ale nekandiduje.
  • SaS – Klub sa rozpadol po odchode poslancov Jozefa Kollára, Juraja Miškova, Daniela Krajcera, Martina Chrena a Juraja Drobu. Tí sa spojili s Novou, ale po čase z nej odišli a založili stranu Skok okrem Drobu, ktorý sa vrátil naspäť do SaS.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #parlament