Žena má právo rozhodnúť sa

Výskum postojov k interrupciám ukazuje, že väčšina ľudí s touto možnosťou súhlasí bez ohľadu na okolnosti, za akých došlo k vzniku tehotenstva. Pravdu na to upozornil Gabriel Bianchi zo Spoločnosti pre plánované rodičovstvo.

04.01.2016 15:00
Gabriel Bianchi Foto: ,
Gabriel Bianchi zo Spoločnosti pre plánované rodičovstvo.
debata (89)

Počet interrupcií na Slovensku klesá, napriek tomu časť spoločnosti chce „chrániť život od počatia“. Zmenili sa od roku 1989 postoje ľudí k interrupciám?

Nedá sa odpovedať jednou vetou, pretože ide o problematiku, ktorá je komplexná a odpoveď závisí od toho, z akého aspektu sa o interrupcie zaujímame. Ak by sme za každú cenu predsa len chceli krátku odpoveď, veľmi približná odpoveď je, že v zásade nie, pretože naďalej ostáva v prevahe liberálny názor – súhlas.

Prečo je skúmanie postojov k interrupciám zložité?

Treba rozlišovať dva prístupy. Pri prvom ide o skúmanie postojov k interrupciám vo všeobecnej rovine, teda k interrupciám bez ohľadu na okolnosti, za akých došlo k vzniku tehotenstva. Tento prístup je „náročnejším“ testom verejnej mienky, keďže respondenti musia vo svojej odpovedi zvažovať najrôznejšie dôvody interrupcie a utvoriť si jeden názor. A v ňom zrejme do veľkej miery premietajú svoju dominantnú hodnotovú a ľudskoprávnu identifikáciu. Existuje však aj skúmanie postojov k interrupciám, pri ktorom sa špecifikuje dôvod tehotenstva, čím sa evidentne naznačuje respondentovi, že ide o špecifický prípad, v ktorom je vlastne žiaduce mať aj špecifický postoj. Uvedený dôvod tehotenstva je vlastne akýmsi apriori ospravedlnením interrupcie už v samotnej otázke.

Aké sú teda konkrétne výsledky?

Pri výskume, ktorý robila vlani Univerzita sv. Cyrila a Metoda a SAV v rámci projektu Agentúry na podporu výskumu a vývoja, odpovedalo na všeobecnú otázku „Do akej miery súhlasíte alebo nesúhlasíte s interrupciou – umelým prerušením tehotenstva?“ súhlasne 57,1% opýtaných. V rovnakom výskume zároveň na ostrejšie formulované tvrdenie „žena by mala mať právo rozhodnúť sa, či si plod ponechá, alebo podstúpi interrupciu“ – v protiklade k tvrdeniu, že „interrupcia by nemala byť povolená za žiadnych okolností“ odpovedalo súhlasne až 64,2% respondentov. Väčšina sa teda priklonila k právu ženy rozhodnúť sa.

Ak sa uvedú špecifické prípady, pri ktorých sa zvažuje interrupcia, sú ľudia liberálnejší?

Ako uvádza Zora Bútorová, podľa výskumu Inštitútu pre verejné otázky z roku 2007 interrupciu akceptuje ako oprávnenú v prípade ohrozenia zdravia matky 85 percent populácie, v prípade, že by sa malo narodiť postihnuté dieťa 79% populácie, v prípade znásilnenia 79% populácie. Iný názor však majú ľudia na to, či je správne siahnuť po interrupcii v prípade, že by sa zo sociálnych dôvodov rodičia nemohli starať o dieťa – takéto správanie schvaľuje iba 48% populácie. Na Slovensku teda existuje väčšinový konsenzus v schvaľovaní troch dôvodov interrupcie: v prípade zdravotného ohrozenia matky, závažného poškodenia plodu a znásilnenia ženy. Porovnanie s výskumom z roku 1995 ukazuje, že za posledných dvanásť rokov sa rozšíril okruh ľudí, ktorí schvaľujú interrupciu v prípade, že by sa dieťa pravdepodobne narodilo so závažným poškodením.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #interrupcie