Máme ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku

Slovensko je bohatšie o ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku. Stalo sa ňou archeologické nálezisko pri obci Beluša v Púchovskom okrese, ktoré dokazuje osídlenie tejto lokality od praveku až po časy nášho letopočtu.

05.01.2016 17:00
informačná tabuľa, tabuľa, Beluša, pamiatka Foto: ,
Obec Beluša dala zhotoviť informačnú tabuľu, ktorá približuje starobylé hradisko.
debata (7)

Archeologické nálezisko je v časti, ktorú domáci nazývajú Hradište. Tento masív označovaný aj ako Ostré vŕšky leží na brehu potoka pri Belušských Slatinách. Podľa miestnej povesti tu kedysi stál drevený hrad, ktorý sa prepadol pod zem. A skutočne na tomto mieste našli aj zvyšky starobylého hradiska.

Beluša dala návrh na zaevidovanie tejto lokality do ústredného zoznamu pamiatkového fondu. „Obec podala žiadosť pamiatkovému úradu a komisia pre posudzovanie pamiatkového fondu odporučila vyhlásenie troch nálezísk za kultúrnu pamiatku. Sú to polykultúrne lokality, ktoré sa nachádzajú v tesnej blízkosti, jednou je hrádok s valovým opevnením, dve sú neopevnené sídliská. Už tým, že je to multikultúrna lokalita, je to veľmi významné nálezisko, evidujeme tu osídlenie od eneolitu (neskorej kamennej doby) až po novoveké hradisko v laténskej dobe (mladá železná doba),“ povedala pamiatkarka Barbora Brodňanová.

Ľuďom sa na tomto mieste zapáčilo už v praveku a páčilo sa im tu aj v ďalších tisícročiach. V Hradišti sa našli unikátne nálezy, napríklad torzo bronzového meča z mladšej bronzovej doby alebo mince typu veľký bysterec. Takéto mince razili podunajskí východní Kelti v 3. až 1. storočí pred n. l.

„Bronzový meč je jeden z najvýznamnejších nálezov v tejto lokalite. Tá predstavovala širšie regionálne centrum v priestore severozápadného Slovenska,“ zdôraznil archeológ Milan Horňák. Podľa Jána Prekopa, starostu Beluše, je lokalita Hradište pýchou obce, pretože najstaršie archeologické nálezy sa datujú do 4. tisícročia pred naším letopočtom. Starosta, poslanci a ďalší občania Beluše majú záujem, aby sa táto lokalita zachovala aj pre budúce generácie. Preto požiadali pamiatkový úrad o jej ochranu. Obávajú sa, že neďaleký kameňolom by mohol rozširovať ťažbu aj týmto smerom a nenávratne zlikvidovať pamiatky na pradávnu minulosť.

„Ide nám o to, aby sa Hradište pri ťažbe celkom nezničilo. Po kladnej odpovedi Slovenského pamiatkového úradu nám padol kameň zo srdca. Dali sme vypracovať informačnú tabuľu, na prístupových chodníkoch dáme osadiť smerové značky, aby sme zatraktívnili túto oblasť pre turistov. V jej blízkosti bude prechádzať cykloturistická trasa, preto môže byť ešte viac navštevovaná,“ povedal starosta Beluše.

Beluša dodnes patrí k významným sídelným útvarom. Má približne 6-tisíc obyvateľov a je tak druhou najväčšou obcou na Slovensku. Prvou sú Smižany na Spiši, ktoré majú 8700 obyvateľov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #národná kultúrna pamiatka #Beluša