Rok 2016 prináša zmeny, dotýkajú sa prakticky každého Slováka

Nižšie ceny potravín a energií a vyššie platy môžu ľudia očakávať od roka 2016. Nový rok odštartoval s mnohými zásadnými zmenami. Viaceré z nich sa týkajú prakticky každého Slováka.

07.01.2016 05:30
debata (39)

Daň z pridanej hodnoty na základné potraviny sa znížila z 20 na desať percent a už vyvolala v obchodoch zlacňovanie mäsa, mlieka, masla a chleba. Milión študentov, dôchodcov či nezamestnaných má nárok v banke na účet zadarmo a zvyšní Slováci na účet za tri eurá mesačne.

V štátnom rozpočte na rok 2016 je popri každoročných výdavkoch navyše vyčlenená suma až vo výške jednej miliardy eur. Z nej 400 miliónov eur ide na vyššie platy. Učitelia, opatrovatelia a iní verejní zamestnanci si polepšia o štyri percentá, polepšia si aj zdravotné sestry, pokračuje tiež odvodová úľava pre ľudí s nízkymi a strednými platmi a zvýšila sa aj minimálna mzda z 380 na 405 eur mesačne. Platy ľudí by podľa odhadov ministerstva financií mali tento rok vzrásť o tri percentá.

O inflácii v prvej polovici roka nebude možno hovoriť pri nízkej cene ropy, vďaka ktorej už naftu vodiči tankujú za menej ako jedno euro za liter. Navyše od januára zlacneli nielen potraviny, ale aj plyn o 3,6 % a elektrina o jedno percento. „V dôsledku nižšej ceny ropy očakávam návrat inflácie do plusu až okolo polovice tohto roka,“ povedal Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank.

Január prináša pre ľudí aj nižšie doplatky za lieky. Mamičky zase v prípade nástupu do zamestnania čaká zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa z 230 na 280 eur mesačne.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Zmeny v roku 2016